Ingmar De Vos: "Soms vinden we de mooie band met ons paard te vanzelfsprekend..."

Ingmar De Vos: "Soms vinden we de mooie band met ons paard te vanzelfsprekend..."

Vorige week maakte de EEWB (Equine Ethicx and Wellbeing Commission) zijn aanbevelingen bekend om de sociale licentie voor onze sport te garanderen. Vandaag werd in Lausanne het startschot gegeven van het FEI Sports Forum waar het paardenwelzijn duidelijk op de agenda staat.

Onderwerp van het forum is het dierenwelzijn in onze sport en hoe iedereen daaraan kan meewerken. FEI voorzitter, Ingmar De Vos maakte de insteek meteen bekend. "Ik denk dat ik voor iedereen spreek als ik zeg dat elke actor in de sport maar één prioriteit heeft, het welzijn van het paard. Zorgen dat het paard zich gelukkig voelt."

"De band tussen ruiter en paard bestaat al eeuwen. Hoewel de invulling van deze relatie, en zijn sociale context, over de tijd gewijzigd is. Maar wat al die jaren identiek is gebleven, is dat de band tussen ruiter en paard gebaseerd is op wederzijds respect en vertrouwen tussen mens en dier. Als mensen die dagelijks werken met paarden, nemen we die unieke en mooie relatie misschien iets te veel als vanzelfsprekend, toch is het belangrijk ze te erkennen."

"Als onze relatie met het paard ook in de toekomst sociaal aanvaardbaar wil zijn, en dus ook onze sport, dan moeten we de kern van die relatie terug duidelijk maken," gaat De Vos verder. "Centraal moeten we dus een goed leven schenken aan onze viervoeters!"

De komende dagen zal de term "Good Life for Horses," een verdere invulling krijgen. "Het doel is dat we zowel de paardenliefhebbers als alle anderen duidelijk kunnen maken hoe mooi onze band is met het paard en wat we allemaal doen om het paard een optimale leefwereld te geven."