Houtzager heeft ineens twee troeven voor Tokio

Houtzager heeft ineens twee troeven voor Tokio

Marc Houtzager plaatste zich met zijn zege in de wereldbekerwedstrijd bij Jumping Amsterdam zo goed als zeker voor de wereldbekerfinale, in april in Las Vegas. Maar de ruiter liet vrijwel direct weten dat toernooi te schrappen met oog op de Olympische Spelen in Tokio.

Met zowel zijn winnende paard Sterrehof’s Dante als beste paard Sterrehof’s Calimero, waarmee hij in 2018 in de RAI ook al de jackpot won, richt de ruiter uit Rouveen zich volledig op zijn derde olympische deelname.


Met een fraaie basisomloop en een ongekend snelle en foutloze barrage, bijna een seconde sneller dan nummer twee Harrie Smolders (Monaco), beleefde de combinatie voor de buitenwereld de grote doorbraak. Het leverde Houtzager ruim 50.000 euro op. ,,Zo snel heb ik nog nooit gereden. Ik zag haar natuurlijk al langer als kanshebber voor de Olympische Spelen, maar dit is wel de grote bevestiging. De kalender is van de zomer overvol, daar past de finale niet in. Ik heb een ander plan en dat heet Tokio. Bevestiging van de bondscoach heb ik nog niet, maar ik ga er wel vanuit dat ik ook met Dante landenwedstrijden rijd.”Houtzager is door de zege van alle Nederlandse ruiters eigenlijk de grootste olympische kanshebber. Ook met zijn tweede paard heeft hij nu vrijwel zeker een plek in de A-selectie verworven van bondscoach Rob Ehrens. De ruiter is met zijn beste paard Calimero al jaren vertegenwoordigd in die selectie, als steunpilaar van Oranje. Met Calimero was Houtzager er als enige Nederlandse ruiter bij op de laatste drie grote kampioenschappen. Op het laatste EK (achtste) en WK (achttiende) was het zelfs de beste Nederlandse combinatie.


bron: De Stentor

Met Dante behaalde Houtzager het afgelopen jaar ook al meerdere ereplaatsen op het hoogste niveau.