Eigenaar aan het woord, Fred Lodewijk: "er is weinig mooier dan dat je paard op zondagmiddag in de Grote Prijs mag rijden"

Eigenaar aan het woord, Fred Lodewijk: "er is weinig mooier dan dat je paard op zondagmiddag in de Grote Prijs mag rijden"

Zonder eigenaren geen sport! Recent gingen we dieper in op de commissie bij verkoop en de discussie die er vaak kan ontstaan. Maar wie zijn de mecenassen van de sport? Een gesprek met Fred Lodewijk, eigenaar van één van de toppaarden van Marc Houtzager. Holy Moley. Een vrolijke mafkees, zoals hij zelf zegt.

Fred is geen Rotterdammer, maar de Rotterdamse mentaliteit heeft hij wel, niet lullen maar poetsen oftewel geen woorden maar daden! Fred stelt zich voor: “Ik ben 61 jaar, al meer dan 20 jaar getrouwd met Marry en woon in Kamperveen bij Zwolle. Ik heb een verzekeringsbedrijf gehad wat ik nog wel bestuur, maar wat niet meer van mij is. Paarden waren niet altijd mijn ding, dat is gekomen door mijn vrouw en de professionele springsport zijn we ingerold doordat Marc Houtzager ca. 25 jaar geleden klant bij het eerder genoemde verzekeringsbedrijf werd. Naast de paarden heb ik geen hobby’s. Daar heb ik ook geen tijd voor, daarnaast werk ik alleen een beetje”. Eerlijk en met grote pret: “Overigens ben ik altijd met de paarden bezig, maar veel doe ik niet hoor. Praatjes maken, sigaretjes roken en de rekeningen betalen.

"Zoals gezegd ben ik door mijn vrouw in de paarden terecht gekomen. Ik heb wel van alles in de paardensportwereld gedaan. Zo heb ik drie jaar lang het internationale concours in Zwolle gedaan en zeven jaar Drachten. Daarna vond ik het wel genoeg, omdat ik veel te veel alleen de kar moest trekken. Naast Holy Moley hebben we nog ca. 13 paarden die vooral bij Sander Geerink staan. Dat zijn jongere paarden en een ouder paard. Als er één heel goed blijkt te zijn, kan het zomaar zo zijn dat die in overleg met Sander ook naar Marc gaat. Ik koop het liefst vierjarige paarden die net wat kunnen en waarvan je echt al een indruk krijgt. Naar bloedlijnen kijk ik niet, alleen als ik een enkele keer een veulen koop."


We zeiden het al, Fred is eerlijk en recht voor zijn raap. Als we hem vragen naar de reden waarom een paard als Holy Moley nog niet verkocht is naar het buitenland, krijgen we niet het antwoord wat we misschien verwachten. Maar wel een heel oprecht en mooi antwoord. Fred: “Als ik een paard aanhou is dat voor mezelf of voor een ruiter en nergens anders voor. Zo’n paard geeft je wat te doen en heel veel plezier. Ik vind het mooi om Marc en Holy Moley overal te volgen. Ook kan ik een paard aanhouden voor een ruiter. Als iemand als Marc zo’n dier goed kan gebruiken, is dat ook mooi."

Mafkees

Tja ik kan er niets anders van maken. Ik ben zo saai, ik heb niets bijzonders. Daarentegen heb ik wel alle dagen plezier en doe ik waar ik zin in heb. Dat zouden veel meer mensen moeten doen. Ik leef met de dag en moeten mensen, als ze mij leren kennen, vaak aan me wennen. Ja, ik ben een mafkees, maar ik voel me er goed bij”.

Toegegeven, ook wij moesten even aan je wennen Fred. Heel even en daarna hebben we je alleen maar met veel plezier en soms ietwat verbaasd aangehoord. Wat een leuk, niet alledaags, eerlijk gesprek is dit geworden. Dank daarvoor! Fijn dat je tijd voor ons vrij wilde maken in Spanje in de voorbereiding op het nieuwe seizoen van je geweldige paard. Hopelijk schitteren Marc en Holy Moley in juni in onze Rotterdampiste en dan kunnen we zeggen dat we er toen al een beetje bij waren. Graag tot ziens in juni aanstaande in het Kralingse Bos.

bron: CHIO.nl