Edwin Hoogenraat bij start van KNHS Jeugdcompetitie: "Heel wat kwaliteit en nette parcoursen!"

Edwin Hoogenraat bij start van KNHS Jeugdcompetitie: "Heel wat kwaliteit en nette parcoursen!"

Met de start van het zomerseizoen langzaam in zicht, trapt ook de jaarlijkse KNHS Topsport Jeugdcompetitie weer af met de eerste wedstrijd. De vaste reeks van drie wedstrijden en een competitie, ondersteund door Sjef Janssen Beheer BV en Morssinkhof-Rymoplast, ging vandaag van start bij De Voornruiters in Utrecht. Nieuw dit jaar is het format waarbij zowel de KNHS Topsport Jeugdcompetitie als de KNHS Hartog Trophy op dezelfde dag plaats vinden en vandaag dus één gezamenlijke jeugddag vormt.

Bondscoach Edwin Hoogenraat is positief over dit nieuwe concept. “Ik denk dat het goed is om beide competities op één dag plaats te laten vinden. Het is een mooi gevulde dag met alle jeugdruiters bij elkaar”. “Er waren nette parcoursen neergezet voor deze eerste wedstrijd. Het stond aan de maat, maar met makkelijke lijnen waarbij er goed ritme gehouden kon worden”. Dat leidde volgens de bondscoach tot fijne rondjes bij de deelnemers.

De KNHS Topsport Jeugdcompetitie heeft als belangrijkste doel de promotie, ontwikkeling en doorstroming van de springsport bij de Young Riders, Junioren, Children en Pony’s.

Bij de Young Riders kwamen er niet veel combinaties aan start, maar zowel rubriekswinnaar Britt Schaper als nummer twee Kristy Snepvangers reden vorig jaar mee bij de Junioren en zijn nu dus doorgestroomd naar de Young Riders.

Bij de Children ging Nina Houtzager er met de winst vandoor. Met haar paard Chaccotana behaalde ze de eerste plaats en stootte ze haar tweede paard Hero Elvis van de troon, die daarbij tweede werd in het eindklassement. Ook vorig jaar was Nina succesvol in de Children rubriek. Ze wist met haar paard Fonia Again destijds zowel in de eerste wedstrijd als in het eindklassement bovenaan te eindigen. Zelf zegt Nina hierover: “De Meern is een mooie accommodatie, het was dit keer weer een mooi parcours met een ingebouwde barrage. Beide paarden sprongen heel goed, ze waren beide dubbel nul. Ik heb hier hard naartoe getraind en in aanloop hiervan veel wedstrijden gereden om in het ritme te komen. Verder is mijn geheim gewoon om zo kort mogelijke bochten te draaien”.

De herhaling van goede resultaten vindt ook bij de Junioren plaats. Op plek één eindigde Alicia Bocken met Di Caprio 47. De tweede plek was weggelegd voor Nick Nanning, die de KNHS Topsport Jeugdcompetitie Junioren in 2022 op zijn naam schreef. Eva Aden van Grunsven, die vorig jaar derde werd in de eindstand bij de pony’s, werd vandaag tweede tijdens de eerste wedstrijd van de ponycompetitie. Eerste in die rubriek werd Yfke Priem met Zafarano vh Gehucht Z.

De competitie vervolgt in Lichtenvoorde op 5 februari 2023 en daarna volgt een wedstrijd op 11 maart in Exloo. De locatie en datum van de finale worden zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Bondscoach Edwin Hoogenraat kijkt optimistisch vooruit naar het komende seizoen. “Een aantal paarden tonen veel toekomstperspectief. We hebben een grote groep Junioren met veel kwaliteit. Ik heb vandaag ook interessante Childrenruiters gezien. Bij de pony’s weet ik wat ik in huis heb maar zag ik vandaag ook een aantal nieuwe gezichten. We werken nu langzaam naar het NK en de Landenwedstrijden toe. ” Edwin sluit af met een tip voor alle ruiters: “Richt jezelf niet direct op het EK maar richt jezelf op een leuke zomer met mooie wedstrijden!”


bron: KNHS.nl