Chosen: “Het voornaamste doel was om kwalitatieve paarden samen te brengen”

Chosen: “Het voornaamste doel was om kwalitatieve paarden samen te brengen”

Een simpel idee, dat was alles wat er nodig was om Chosen in het leven te roepen. De organisatoren, Juan Carlos Perez van Deluxe Sporthorses, Damien Haelterman van Haras de Laubry en Waël Ezzedine, hadden het idee om een veiling te brengen waarin enkel toppaarden onder de digitale hamer zouden gaan. “Eenmaal we beslist hadden wat we precies wilden doen, is alles relatief snel gegaan”, vertellen ze.

“Het idee ontstond ongeveer twee maanden geleden, toen er omwille van de Coronalockdown geen wedstrijden mochten plaatsvinden. We wilden toch ons steentje bijdragen om de sport te blijven ondersteunen”, gaan ze verder. “We hebben op woensdag beslist dat er een veiling zou komen en op zondag hadden we onze eerste vergadering, dus ons idee heeft vrij snel vorm gekregen”, voegen ze toe.

“Samen dit project op poten zetten, was een logische beslissing aangezien we al meer dan tien jaar samenwerken”, vertelt Carlos Perez. “We hebben enkele paarden samen en beslisten om de beste paarden uit onze stallen samen te brengen in deze veiling. Ons doel was om een veiling met toppaarden te organiseren. We zijn er dan ook van overtuigd dat er tussen de paarden die we selecteerden verschillende Grand Prix prospects zijn. Onze ‘Chosen Talents’ zijn elk uniek op hun eigen manier: sommigen zijn slechts vier en nog wat groen maar er zit ook een 9-jarig paard met 1m40 ervaring in onze selectie. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we voor elke ruiter een perfect paard kunnen aanbieden”, gaat hij verder.

“Kwaliteit brengen was ons voornaamste doel”, voegt Ezzedine toe. “Al onze Chosen Talents zijn dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten. We hebben fijne types gekozen met een goede instelling, de juiste hoeveelheid bloed en voldoende vermogen… Ze zijn ook niet enkel geschikt voor professionele ruiters, ook ruiters met minder ervaring zullen zeker en vast een geschikt paard kunnen vinden aangezien ze allemaal makkelijk genoeg te rijden zijn. Ik denk persoonlijk dat de mentaliteit van een paard erg belangrijk is. Een paard kan het beste paard in de wereld zijn, als hij niet wil springen, zal je uiteindelijk een probleem hebben. Ik ben er heilig van overtuigd dat dit bij onze paarden niet het geval zal zijn: ze houden allemaal van springen, ze werken graag en houden evenveel van de sport als wij”.

“We hebben er inderdaad voor geopteerd om niet een ‘bepaald aantal’ paarden te selecteren”, gaat Haelterman verder. “We wilden goede, getalenteerde paarden samenbrengen. Alle paarden die we gekozen hebben, zijn paarden die we effectief zelf graag in onze stallen zouden hebben. Misschien hadden we ze liefst allemaal zelf willen houden, maar dit project maakte dat helaas onmogelijk (lacht). Ik denk dat een goed paard vooral zijn ruiter gelukkig moet maken. Een goed paard is een paard waarop zijn ruiter zich geen zorgen moet maken om in een rubriek van start te gaan of hoe hij een bepaalde sprong moet aanrijden. Ik denk dat al onze paarden die kwaliteit hebben en dat onze Chosen Talents hun toekomstige ruiters erg gelukkig zullen maken”.

Op de vraag welk paard hun favoriet is, antwoorden ze alle drie hetzelfde: “Eén paard kiezen? Dat is onmogelijk voor ons. Het zijn allemaal brave, makkelijke paarden en we kijken er alvast naar uit om hen in de toekomst met hun nieuwe ruiters te zien aantreden”.

Ontdek de Chosen Talenten