Achter de staldeur met Phoebe Leger, de groom van Daniel Bluman

Achter de staldeur met Phoebe Leger, de groom van Daniel Bluman

Succesvol zijn in de paardensport? Dan heb je een goed werkend team nodig. Paard en ruiter, paard en groom, ruiter en groom, enz. Er is geen succes zonder het team. Daarom spraken we even met Phoebe Leger, Daniel Bluman's groom.


"CHIO aken is altijd speciaal. Voor ons eigenlijk ook niet eens zo ver. Onze stal is gelokaliseerd nabij Brussel." vertelt Leger. "Ik reed ditmaal met de camionette richting het concours. Stel dat ik onderweg ben en niet meteen zelf moet rijden, dan houd ik me bezig met het bekijken van Instagram videos, Tiktok en zulke zaken...Ik kijk ook graag naar de Equnews reels," lacht ze.

Welke paarden heb je op stal deze week in Aken?

Deze week zijn we in Aken met Ladriano Z, Gemma W en Cachemire De Braize. Ladriano is onze rots in de branding. Hopelijk kunnen we deze week mooie resultaten behalen met hem in de Grote Prijs. Gemma is 11 jaar en nog maar kort bij Daniel op stal. Ik heb heel veel verwachtingen voor dit nieuwe duo.

Ik heb de afgelopen week alle paarden netje geschoren, gewassen en ook het materiaal is in uitmuntende conditie. Daniel was op andere wedstrijd, dus heb ik de paarden thuis wat in het werk gehouden en losgereden. Dit is de standaard voorbereiding voor belangrijke wedstrijden. Immers weten de paarden perfect waar ze aan toe zijn. 

Ik heb echt het gevoel dat Ladriano Z bij aankomst in Aken perfect wist hoe belangrijk deze wedstrijd is. Hij straalt uit dat hij exact wist dat het tijd was voor het grotere werk. Hij voelt dan volledig uitbundig aan en is ongeduldig om te kunnen schitteren in de piste.

Ups en downs in verband met de job.

Het is een enorm leuke job. Thuis rijd ik heel wat. Voornamelijk wandelen, vind ik zelf ook zalig. Mijn leukste onderdeel van de job is elke dag de paarden zien. Het werken met de paarden en ze zien opgroeien.

Iets minder leuk zijn de lange dagen. We starten tussen 5 en 6 uur in de ochtend en sluit vaak pas 20 uur in de avond af.