Vraag: "Zijn meerdaagse wedstrijden niet te belastend voor de spieren van mijn paard?"

Vraag: "Zijn meerdaagse wedstrijden niet te belastend voor de spieren van mijn paard?"


Het competitieseizoen is eindelijk weer in volle gang en over enkele dagen gaan ook de Olympische Spelen van start. De sport draait dus weer op het hoogste niveau maar zijn die meerdaagse wedstrijden niet vooral erg belastend voor de spieren en gewrichten van onze paarden? We vroegen het aan het team van Global Medics!


“Een paard kan natuurlijk niet aangeven dat hij spierpijn heeft na een intensieve training of meerdaagse wedstrijd. Je zal pas merken dat je paard stijver aanvoelt tijdens een volgende training of als hij minder enthousiast dan anders in de weide beweegt. Tijdens het rijden dragen de rugspieren van je paard jou en de spieren op zijn achterhand dragen het paard zodat hij meer ruimte krijgt in zijn voorhand. Door verschillende oefeningen uit te voeren, worden de spieren van je paard samengetrokken en weer ontspannen. Paarden gaan door dit soort oefeningen sterkere spieren ontwikkelen.

“Spierpijn ontstaat doordat de spieren (te zwaar) belast worden. Hierbij kan er een onderscheid gemaakt worden tussen vroege spierpijn en verlate spierpijn. We spreken over vroege spierpijn als er een branderig gevoel ontstaat tijdens de training of vlak na een inspanning. Verlate spierpijn is de pijn die pas ontstaat 24 tot 48 uur na een training of competitie. Hierdoor uit zich dit meestal in een volgende training waarbij je paard stijver kan aanvoelen. Tijdens een meerdaagse wedstrijd is het ook mogelijk dat je paard minder ‘fris’ aanvoelt en vaak is dit te wijten aan pijn in de spieren of lichte ongemakken in de gewrichten.

“Helemaal uitsluiten dat spierpijn en gewrichtspijn ontstaat, is vrijwel onmogelijk”, gaat het team van Global Medics verder. Het is vooral belangrijk dat je een paard in beweging blijft. Na een meerdaags concours, verdienen paarden enkele dagen rust. Om hen toch in beweging te houden is weidegang of een half uur per dag in de stapmolen een absolute must.

Daarnaast is P-Block hét supplement om spier- en gewrichtspijn bij paarden die korte, intensieve inspanningen leveren tegen te gaan. P-Block bestaat uit een combinatie van planten die erom bekend staan een krachtige anti-oxidante en verzachtende werking te hebben zoals bijvoorbeeld Boswelia serrata, Curcuma longa en Ananas comusus. Het preparaat wordt beschouwd als het meest krachtige en is perfect te combineren met andere supplementen zoals het gewrichtssupplement Arti-Sport. P-Block zelf verhoogt het comfort tijdens wedstrijddagen door zijn krachtig verlichtend effect. Hierdoor blijven de paarden tot het einde van het concours in topconditie. Het supplement kan ook gebruikt worden bij paarden die last hebben van chronische ongemakken”.