Stille heropstart van de sport: "Heeft mijn paard ook last van stijve spieren na een inspanning?"

Stille heropstart van de sport: "Heeft mijn paard ook last van stijve spieren na een inspanning?"

Binnenkort kunnen wedstrijd voor de jeugd na lange tijd eindelijk weer van start. Maar hoe lang duurt het voor je paard weer echt in het wedstrijdritme zit? En heeft hij ook last van stijve spieren na een inspanning? Het team van Global Medics beantwoordt al jullie vragen! 



Als mensen lang niet gesport hebben, hebben ze na een inspanning last van stijve spieren. Is dit bij paarden ook zo? 


Dit is bij paarden ook zo. Door zware inspanningen worden er kleine “scheurtjes” gevormd in het spierweefsel. Hierdoor ontstaat de vorming van melkzuur in de spieren wat resulteert in spierpijn. De spieren hebben enkele dagen tijd nodig om deze “scheurtjes” weer te herstellen. Het is een goed idee om het trainingsschema van het paard langzaam op de bouwen zodat de spieren van het paard geleidelijk aan terug kunnen wennen aan het werk.

Is het slim om mijn paard preventief een supplement tegen stijve spieren te geven? 

Naar aanloop van een wedstrijd of bij heropstart van training is het zeker mogelijk om preventief een supplement toe te dienen tegen spierpijn zoals Muscle Relax. Indien het paard zware inspanningen levert zoals tijdens meerdaagse concours kunnen de spieren nog verder ondersteund worden met Lacta-Fort. Dit zorgt ervoor dat er tijdens de inspanning minder spierverzuring optreedt en de spieren sneller herstellen. Let op: Lacta-Fort wordt best toegediend tijdens de wedstrijddagen. Muscle Relax kan als kuur toegediend worden gedurende een langere periode.

Ik ben bang dat mijn paard eigenlijk al wat te oud is om nu weer wedstrijden te gaan rijden. Wanneer voel je echt dat het ‘op’ is? Zijn hier oplossingen voor? 


Dat hangt af van de effectieve leeftijd en de toestand van het paard. Wordt het paard nog regelmatig getraind? Op welk niveau is de wedstrijd? Zijn er onderliggende klachten zoals bv. artrose of een peesblessure? Indien er geen onderliggende klachten zijn en het paard is gezond, kan het paard zeker nog meedraaien op wedstrijden maar het is aan de ruiter om het gezond verstand te gebruiken en aan te voelen wanneer het “te veel” wordt. Als het paard `s morgens uit de stal komt, zou je moeten kijken naar de manier waarop het paard beweegt. Beweegt het paard de eerste 20 stappen stram en stijf? Of komt het paard soepel uit de stal? Indien niet kan het erop wijzen dat het paard stram is in de spieren en gewrichten waardoor extra belasting voor meer problemen kan zorgen. Een goede ondersteuning voor oudere paarden om de gewrichten soepel te houden is Arti-Gold. Dit kan gedurende langere tijd toegediend worden en zorgt ervoor dat het kraakbeen in de gewrichten soepel blijft. Ook bevat het pijnstillende en ontstekingswerende kruiden die ervoor zorgen dat het paard soepel beweegt en minder pijn ervaart.

Voor mij kwam de wedstrijdstop eigenlijk erg gelegen aangezien mijn paard een peesblessure had. Zijn er dingen die ik kan doen om dit in de toekomst te voorkomen? 

Een peesblessure voorkomen is niet evident maar vroegtijdige detectie van (beginnende) peesblessures kan ervoor zorgen dat het herstel opmerkelijk beter verloopt. Het is zeer belangrijk de benen het paard na elke inspanning goed te controleren op zwelling en warmte en steeds met koud water de benen te koelen. Tendon-Care is een peessupplement dat de pezen ondersteunt en kan preventief toegediend worden. Tijdens het herstel van een peesblessure zorgt Tendon-Care dat het herstelproces sneller verloopt.

Is het slim op nu een energiebooster te geven als ik weer op meerdaagse wedstrijd ga of zal mijn paard fris genoeg zijn? 


Dat is afhankelijk van het paard zelf. Gaf je vroeger tijdens de wedstrijd een energiebooster of niet? Heeft het paard over het algemeen genoeg energie? Hoe voelt het paard aan tijdens de training? Als je tijdens de training voelt dat je paard genoeg energie is het overbodig nog een extra supplement toe te dienen. Indien je het paard toch wil ondersteunen kan Top-Competition een oplossing bieden. Door de toevoeging van B-vitamines en verschillende ingrediënten die ervoor zullen zorgen dat het paard zich fris en goed voelt.

Hoe kan ik mijn paard qua voeding voorbereiding op de heropstart van de wedstrijden?

Ruwvoer is nog steeds een zeer belangrijk onderdeel van het rantsoen. Daarom is het geen goed idee om het paard minder ruwvoer en meer krachtvoer in de plaats te geven. Een gezonde hoeveelheid ruwvoer is 1 kilo per 100 kg lichaamsgewicht. De balans krachtvroer/ruwvoer moet steeds in balans blijven. Dit kan gaan van 0,5kg voor paarden die milde inspanningen leveren tot 1kg krachtvoer voor paarden die zware inspanningen leveren per 100 kilo lichaamsgewicht. Ook dient het krachtvoer te bestaan uit voldoen granen.