SOS Warmteplan: wanneer moet je een elektrolyten-supplement bijvoederen?

SOS Warmteplan: wanneer moet je een elektrolyten-supplement bijvoederen?


Het weer ziet er voor de komende weken erg goed uit: de temperaturen gaan de hoogte in en de zon is even niet meer van de hemel te denken. Dit betekent echter ook dat je paard extra zal gaan zweten en dus zout zal verliezen. Niet alleen een zware training, ook een korte buitenrit kan al voor heel wat vochtverlies zorgen. Maar hoe kan je dit vochtverlies recupereren en wat kan je doen om het zout dat je paard verliest, aan te vullen?


Paarden kunnen relatief goed tegen de hitte omdat ze veel kunnen zweten en zo dus overbodige warmte kunnen kwijtraken. Zweten is nodig om af te koelen. Het zweet zorgt voor een laagje vocht dat verdampt, waardoor de lichaamstemperatuur daalt. Als je paard niet kan zweten, omdat hij bijvoorbeeld te weinig water in zijn lichaam heeft, raakt hij oververhit. Als je paard dan zweet, verliest hij niet enkel vocht maar ook lichaamszouten, ook wel elektrolyten genoemd. Die elektrolyten zorgen ervoor dat de vochtbalans bij je paard op peil blijft en maakt het zo dus mogelijk om te zweten. Door te drinken wordt het vocht van je paard weer aangevuld maar hoe zit het met de zouten die je paard tijdens het zweten verliest?

Mensen eten over het algemeen veel zout, bij paarden is dit meestal niet zo. Vooral in de zomermaanden als het erg warm is, gaan er veel lichaamszouten verloren via het zweet. Natrium, kalium, calcium en magnesium zijn slechts enkele voorbeelden van zouten die via het vocht verloren gaan. Het eiwit dat ook in paardenzweet zit, vormt een laag op de vacht waardoor de verdamping wordt gestimuleerd. Bij paarden kan je dit makkelijk herkennen als het witte schuim tijdens het weten of de wrijving op de hals en tussen de benen.

Bij een tekort aan elektrolyten kan je paard minder goed vocht opnemen en vasthouden waardoor het paard in extreme situaties zal uitdrogen. Het vermindert ook de elasticiteit van de huid en het uithoudingsvermogen van je paard kan achteruit gaan. Door voldoende te drinken, vult je paard, zoals eerder gezegd, het vocht weer aan. Het aanvullen van zouten is wat moeilijker: in ruwvoer zit immers weinig zout. Sportpaarden hebben vaak al een verhoogde zoutbehoefte en daarom is het aangewezen om een elektrolyten supplement bij te geven zoals bijvoorbeeld Elektrolytes van Global Medics. Dit product zorgt voor een snelle recuperatie dankzij de toevoeging van talrijke actieve ingrediënten zoals bijvoorbeeld natriumchloride, kaliumchloride, calcium en magnesium. Er werden ook vitamine C en E toegevoegd omdat die een positieve invloed hebben op de weerstand. Bovendien worden ook de optimale spierfunctie en het zenuwstelsel ondersteund.

Tot slot kan ook een zoutblok of liksteen een oplossing bieden, maar de opname van het zout varieert hier erg sterk. Als je daarom zeker wil zijn van je stuk, is een elektrolytensupplement de beste oplossing.