Paarden weer meer op stal: SOS maagzweren

Paarden weer meer op stal: SOS maagzweren


Nu de winter in aantocht is en de meeste paarden meer binnen vertoeven, is het belangrijk om de spijsvertering van je paard nauwlettend in de gaten te houden. Zoals iedereen weet, is het spijsverteringsstelsel van een paard erg gevoelig en kan een kleine verandering in routine van al een groot effect hebben. Paarden die tijdens de zomer altijd buiten gestaan hebben, zullen tijdens de winter waarschijnlijk vaker tijd op stal doorbrengen wat de nodige hoeveelheid stress kan veroorzaken.


Stress kan zich bij paarden op verschillende manieren uiten maar de maag is hier telkens een heikel punt. Daarom kan het aangewezen zijn om de maag van je paard extra te beschermen, zeker als hij gevoelig is voor stress en maagzweren. Een maagzweer ontstaat doordat het zuur in de maag niet meer geneutraliseerd wordt en hierdoor de maagwand gaat aanvallen. Dit gaat meestal gepaard met een gebrek aan eetlust en kan leiden tot gewichtsverlies.

Er zijn verschillende manieren om maagzweren te voorkomen. De eenvoudigste manier is door ervoor te zorgen dat je paard altijd ruwvoer ter beschikking heeft. Het beste is om dit ruwvoer in kleine porties te voorzien zodat je paard de hele dag ‘bezig’ blijft. Bovendien kan een paard dat zich verveelt, sneller gestresseerd raken. Het is dus aangewezen om ervoor te zorgen dat je paard de hele dag iets te doen heeft. Heel de dag door kleine porties ruwvoer geven, is hiervoor een goede oplossing. Je kan ook met ‘speelgoed’ zoals ballen of eventueel met een hooinet werken om je paard gedurende de dag bezig te houden.

Een andere belangrijk punt is dat je paard voldoende blijft bewegen. Een paard dat de hele zomer op weide heeft gestaan, kon heel de dag door vrij bewegen. Zorg ervoor dat hij ook als hij op stal staat, voldoende beweging krijgt door training, aan de hand te wandelen, … Op die manier zorg je ervoor dat je paard zijn routine enigszins blijft behouden.

Een andere mogelijkheid is het voederen van een supplement om het maagzuur van je paard te neutraliseren zoals bijvoorbeeld Gastro-Care+ van Global Medics. Dit supplement neutraliseert het overtollige maagzuur en zorgt ervoor dat het maagslijmvlies beschermd wordt tegen irritatie. Dit supplement kan toegediend worden tijdens periodes van verhoogde stress (zoals een paard dat bijvoorbeeld ineens moet binnen staan nadat het een zomer op de weide heeft doorgebracht), als onderhoudskuur na de behandeling van maagzweren door medicatie of tijdens periodes van slechte eetlust.