Reminder: "Ook tijdens de winter blijft hoefverzorging erg belangrijk"

Reminder: "Ook tijdens de winter blijft hoefverzorging erg belangrijk"


Terwijl we met zijn allen genieten van de laatste zonnige herfstdagen, komt de winter steeds dichterbij. Tijdens de winter brengen de meeste paarden meer tijd door op stal. Dit heeft vaak een invloed op de hoefkwaliteit van paarden. We spraken met een hoefsmid die ons vertelde hoe je ervoor zorgt dat de hoeven van je paard ook in de winter in optimale conditie blijven.

“Tijdens de winter zullen de hoeven van je paard minder snel groeien dan tijdens de zomer. Daarom hebben paardeneigenaars vaker de neiging om tijdens de winter minder snel beroep te doen op een hoefsmid. Dit is echter niet altijd een goed idee aangezien de hoeven van je paard ook tijdens de winter een goede verzorging nodig hebben. Paarden bewegen minder omdat ze vaker op stal staan. Paarden die wel buiten blijven in de winter, staan vaker op een natte weide en dit kan nefast zijn voor de kwaliteit van de hoeven. Zo zie je bijvoorbeeld dat rotstraal in de winter vaker voorkomt”.

“Wat je kan doen om dit te voorkomen? Je moet ervoor zorgen dat de doorbloeding van de hoeven van je paard in orde blijft, dit doe je door hem regelmatig te laten bewegen. Een paard heeft nood aan beweging. Als je paard niet op weide kan, is het aangeraden om hem dagelijks uit zijn box te halen en hem te blijven werken. Als dit niet mogelijk is, kan je hem ook loslaten in de (binnen)piste zodat hij vrij kan bewegen. Ook blijft het, ook in de winter, belangrijk om je hoefsmid regelmatig langs te laten komen. De hoeven van je paard mogen dan wel minder snel groeien, maar dat betekent niet dat de verzorging ervan verwaarloosd moet worden. Een andere tip die ik kan geven, is om eventueel een supplement bij te geven dat waakt over de hoefkwaliteit van je paard. Hoof & Coat van Global Medics is hier een goed voorbeeld van. Dit type supplement bevat een aanvulling van onder andere vitamines, mineralen en aminozuren die een positieve werking op de hoef hebben. Dit supplement is hoog geconcentreerd in biotine, wat de groei van de hoeven stimuleert en de elasticiteit en stevigheid van de hoorn verbetert”.