Danny de Mol: "Een goede omheining is essentieel om ongevallen op weide te voorkomen"

Danny de Mol: "Een goede omheining is essentieel om ongevallen op weide te voorkomen"


Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat weten we allemaal. Zeker op de weide of tijdens het rijden is een ongeval snel gebeurd, soms met blessures van je paard tot gevolg. Daarom is het erg belangrijk dat je zorgt voor een goede omheining van je weide en een degelijke piste om de veiligheid van jou en je paard te garanderen. Dat bevestigt ook Danny de Mol van DM Equine, die al jaren in het vak zit.


“Zeker op weide gebeuren er meermaals ongevallen. Een paard dat opschrikt en tegen de omheining loopt en zich zo bezeert, een paard dat vast komt te zitten in prikkeldraad, we hebben allemaal al wel een dergelijk horrorverhaal gehoord”, gaat De Mol van start. “Paarden zijn vluchtdieren, als ze dus in paniek zijn, zullen ze in galop wegrennen. Helaas verliezen ze hierbij soms wel eens de omheiningen uit het oog. Daarom is het belangrijk dat je paard een omheining duidelijk kan zien zodat hij op tijd kan afremmen. De ideale oplossing hiervoor is een houten omheining: ze ogen erg natuurlijk en zijn vormen voor je paard een duidelijk ‘obstakel’ waarvoor het moet afremmen”.

“Een andere tip die ik kan geven is om ervoor te zorgen dat je omheining stevig in de grond staat en dat het hout goed afgewerkt is. Als je paard tegen de omheining begint te schuren, wil je immers niet dat hij splinters krijgt of dat je omheining volledig instort”, gaat hij verder.

“Wat betreft de pistes is het ook belangrijk om de veiligheid niet uit het oog te verliezen. Ik ben zelf voorstanders van afgemaakte pistes. Dit kan met hout of met planten zijn. Eigenlijk om dezelfde reden als hierboven: als je van je paard zou vallen en die slaat op hol, kan je paard niet ‘weg’ en voorkom je dat hij de weg oploopt. Daarnaast kan ik ook aanraden om je bodem regelmatig te laten nakijken. Een te zware bodem kan onder andere tot peesblessures rijden maar ook een piste waar te weinig zand in ligt, is niet goed voor je paard”, besluit hij.