Artrose bij paarden: "Ik merkte dat mijn 20-jarig paard zich niet meer goed in zijn vel voelde"

Artrose bij paarden: "Ik merkte dat mijn 20-jarig paard zich niet meer goed in zijn vel voelde"

De meeste (sport-)paarden hebben er vroeg of laat last vast: artrose. Maar wat is artrose precies en wat kan je doen om het te voorkomen? 

Een gezond gewricht vs. een gewricht met artrose 

Kraakbeen en gewrichtsvloeistof functioneren als een soort scharniervlak in het gewricht. Kraakbeen heeft specifieke eigenschappen die ervoor zorgen dat het weefsel weerstand kan bieden aan de belasting waaraan het bloot wordt gesteld. Het kraakbeen moet onder andere glad, elastisch en sterk genoeg zijn om niet 'kapot te gaan' tijdens de bewegingen die het paard maakt. Sommige delen van het gewricht worden quasi de hele dag onder lichte belasting, zelfs als een paard stilstaat, andere delen van het gewricht worden enkel belast als het paard stilstaan en krijgen een zogenaamde 'kortdurende belastingpiek.

Ieder deel van het gewrichtsoppervlak heeft zo een eigen belastingskarakteristiek. Omdat de eisen die aan weefsel worden gesteld voor de verschillende soorten belasting verschillend zijn, past het weefsel zich hieraan aan. Dit proces wordt functionele adaptatie genoemd en vindt in de eerste maanden na de geboorte plaats onder invloed van de belasting waar de gewrichten van het veulen aan bloot worden gesteld. Na deze periode van functionele adaptatie liggen de eigenschappen van het kraakbeen vast en kunnen vrijwel niet meer worden veranderd. Indien op latere leeftijd de belasting van het kraakbeen sterk afwijkt van de belasting in de fase van functionele adaptatie, dan kan het kraakbeen daar schade van ondervinden. Deze schade ligt ten grondslag aan de ontwikkeling van artrose bij het paard.

Oorzaken 

Veelvoorkomende oorzaken van artrose zijn overbelasting, een afwijkende beenstand, gewrichtsinfecties en de ouderdom. Overbelasting komt voor bij paarden die zeer intensief en langdurig gewerkt worden zoals bijvoorbeeld sportpaarden. Bij een afwijkende beenstand worden de gewrichten op een ongelijke manier belast, waardoor sommige delen van de gewrichten overbelast zullen worden waardoor het kraakbeen wordt aangetast. Ook door een infectie kan het kraakbeen worden aangetast, waardoor het minder goed in staat zal zijn om de normale belasting van het gewricht te kunnen dragen.

Echte remedies zijn er niet. Een paard dat veel gewerkt wordt of ouder wordt, zal hoogstwaarschijnlijk vroeg of laat last krijgen van artrose. Je kan het ongemak van je paard wel verlichten door een supplement bij de geven, zoals ook Katrien Weyens deed. Zij getuigt..."Dit is mijn inmiddels 20-jarige ruin Bradburry (of Brad voor de vrienden). We zijn onafscheidelijk en hebben al heel wat plezier gehad aan elkaar. We zijn regelmatig op jumping geweest, hebben heel wat bosritjes gemaakt,...tot ik begon te merken dat hij wat stijver werd en last begon te krijgen in zijn voorbeen", gaat de Limburgse amazone van start. "Dit werd erger en erger. Artrose was het verdict. Het werd tijd om hem te ondersteunen en hem voedingssupplementen te geven. Het aanbod van voedingssupplementen is oneindig binnen de paardensector. Het was een moeilijke zoektocht. Het ene supplement bleek niet te werken, het andere supplement at hij niet op,... tot ik Arti Sport van Global Medics leerde kennen. Nadat ik het supplement enige tijd had gegeven, begon Brad opmerkelijk beter te lopen. Ik merkte dat hij zich weer veel beter in zijn vel voelde. Tot op de dag van vandaag geef ik hem dagelijks zijn dosis Arti Sport. Sindsdien heeft hij geen zware opstoten van artrose meer gehad en rijden we nog enkele dagen in de week zonder problemen. Het is niet het goedkoopste supplement op de markt, maar het is het wel zeker waard. Ik kan het product alleen maar aanraden!"

Meer informatie over het product? Klik hier!