[Paardenwelzijn] Racesport is het kneusje van de klas na opnieuw dodelijke race...

[Paardenwelzijn] Racesport is het kneusje van de klas na opnieuw dodelijke race...

Afgelopen weekend botste een van de meest prestigieuze paardenraces ter wereld op heel wat kritiek. De Kentucky Derby kost het leven aan zeven paarden. Daarbij was het niet steeds de race zelf die de oorzaak bleef. Sommige paarden overleden in verdachte omstandigheden, waarbij doping niet uitgesloten wordt! De trieste feiten doen de discussie over het afschaffen van paardenraces opnieuw aanzwengelen.

Paardentrainer Saffie Joseph Jr werd vrijdag voor onbepaalde tijd geschorst, nadat twee van zijn paarden overleden aan een “zeer ongebruikelijke dood”. De exacte omstandigheden zijn nog niet bekend. Incidenten die de nodige vragen oproepen. Ook bij Wayne Pacelle, de voorzitter van Animal Wellness Action. “Iedereen die iets van de paardensport kent, vindt het onwaarschijnlijk dat paarden van 4 en 5 jaar na de race gewoon neervallen. Het was niet dat ze een blessure opliepen. Het is zo ongelooflijk, dat alles richting de trainer wijst die iets deed om de dieren in gevaar te brengen.”

Dan zijn er nog de paarden die zaterdag stierven. Ook daarvan is de doodsoorzaak nog onduidelijk. Ze liepen wel verwondingen op, waarna ze geëuthanaseerd werden. Een autopsie moet uitsluitsel brengen.

Midden het globale discours waarbij de paardensport onder vuur ligt in verband met dierenwelzijn roept de gemeenschap op om een duidelijker wettelijk kader te scheppen voor de racesport. Daarbij moeten de dopingregels oa. veel duidelijker en ook de randvoorwaarden voor organisatoren.