Nederlandse vierspanrijders winnen Landenwedstrijd Windsor

Nederlandse vierspanrijders winnen Landenwedstrijd Windsor

De Nederlandse vierspanrijders hebben de landenwedstrijd op de Royal Windsor Horse Show met ruime voorsprong gewonnen. Het team, onder leiding van bondscoach Ad Aarts, verwees Duitsland en Frankrijk naar plaats twee en drie. IJsbrand Chardon was de hoogstgeplaatste Nederlander, hij werd tweede achter winnaar Boyd Exell. Ook bij de tweespannen domineerde Nederland de wedstrijd.

Het Nederlandse team bestaande uit IJsbrand Chardon (Den Hoorn ZH), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Hans Heus (Eerbeek) moest na de dressuur nog genoegen nemen met een voorlopige tweede plaats achter Duitsland. Na de marathon verwisselde de menners van Oranje van plek met de oosterburen. In de vaardigheid werd de voorsprong verder vergroot en kwam de eindoverwinning niet meer in gevaar.

Winst in vaardigheid
IJsbrand Chardon begon de wereldbekerkwalificatiewedstrijd met een vierde plaats in de dressuur. “Het was jammer dat mijn paard Hugo twee keer niet stapte, daar kreeg ik minpunten voor. Ook kreeg ik één galopje in het uitstrekken, dus dan doe je het op drie onderdelen niet goed en heb je gelijk een achterstand”, verklaart IJsbrand Chardon zijn start.
Door een goede marathon klom de nestor van de Nederlandse vierspansport op naar plaats twee in het tussenklassement achter Boyd Exell, die de dressuur en marathon won.
In de vaardigheid was Chardon de enige vierspanrijder die de balletjes op de kegels hield. Met slechts minimale overschrijding van de toegestane tijd werd Chardon winnaar van het laatste wedstrijdonderdeel en uiteindelijk tweede in het sterke deelnemersveld. “Ik heb een super gevoel overgehouden aan deze wedstrijd. Ik heb mijn paarden echt op de rails voor het EK.” Chardon genoot van de prijsuitreiking. “Prins Edward deed de prijsuitreiking, die heeft de honneurs waargenomen voor Queen Elizabeth. Het blijft een hele mooie wedstrijd.”

Egberink wint
In de wedstrijd voor tweespannen waren de eerste en tweede plek voor Nederland. Erik Evers (Oudenbosch), vorig jaar winnaar van NK-brons, won de dressuur en de vaardigheid, maar moest door een iets mindere marathon de hoogste eer laten aan landgenoot Rens Egberink (Bad Bentheim). Egberink won de marathon en werd tweede in de dressuur en vaardigheid. Deze goede resultaten brachten de 41-jarige menner zijn eerste internationale overwinning in een driesterrenwedstrijd.

Uitslag CAIO4* Windsor 2023 vierspannen individueel klassement:
1. Boyd Exell (Aus) 135,90
2. IJsbrand Chardon (Den Hoorn ZH) 144,33
3. Mareike Harm (Dui) 159,92
5. Koos de Ronde (Zwartewaal) 166,45

Uitslag CAIO4* Windsor 2023 vierspannen landenklassement:
1. Nederland 310,78
2. Duitsland 322,48
3. Frankrijk 367,74

Uitslag CAI3* Windsor 2023 individueel klassement:
1. Rens Egberink (Bad Bentheim) 147,61
2. Erik Evers (Oudenbosch) 152,43
3. Elizabeth Priest (Gbr) 174,08

bron: KNHS.nl