Nederlandse menners oogsten vijf medailles op EK en WK in Exloo

Nederlandse menners oogsten vijf medailles op EK en WK in Exloo

Op het FEI Europees Kampioenschap voor vierspannen in Exloo heeft het Nederlandse team goud veroverd. Bram Chardon prolongeerde op overtuigende wijze zijn individuele Europese titel en Koos de Ronde mocht de zilveren medaille in ontvangst nemen. Op het gelijktijdig gehouden WK Paramennen won Ingmar Veneman in de klasse Grade 2 het zilver. Ook het brons bleef in eigen land bij Aad van Marwijk. “Het waren kampioenschappen waar veel gebeurde, maar uiteindelijk is het goed gekomen. Een geweldig resultaat in eigen land”, meldt bondscoach Ad Aarts trots.

Basis in de dressuur
Het Nederlandse team vierspanrijders legde de basis voor het goud al in het eerste onderdeel, de dressuur. Bram Chardon reed zijn beste dressuurproef van het seizoen en stond tweede. IJsbrand Chardon kreeg aan het begin van zijn proef te kampen met een losgeschoten onderdeel van het tuig, maar wist ondanks de daarvoor toegekende strafpunten een hoge score te rijden die meetelde voor het teamresultaat. Ook Koos de Ronde reed een sterke dressuurproef en hield zicht op een hoge klassering.

Aanvallen in de marathon
Loting bepaalde dat Bram Chardon als eerste teamrijder zijn geluk in de zware marathon mocht beproeven. Hij reed snelle tijden en nam daardoor de leiding over in het tussenklassement. Koos de Ronde werd knap tweede in de marathon en klom op naar de voorlopige derde plaats, nipt achter de Duitser Michael Brauchle. IJsbrand Chardon reed zich vast op hindernis 4 en viel daardoor terug in het klassement. De verschillen in beide klassementen waren minimaal.

Spannend tot het einde
De vaardigheid moest de beslissing brengen in het Europees kampioenschap. IJsbrand Chardon en Koos de Ronde reden foutloos, waardoor het goud voor het landenteam veilig was. Doordat Michael Brauchle een bal naar het zand reed, stond Koos op zilver. Bram Chardon reed als laatste rijder een vlekkeloze vaardigheidsproef, waardoor het zijn derde gouden EK-medaille op rij won. “Kennelijk liggen die EK’s mij wel”, grapt Bram Chardon. “Dit was de beste wedstrijd van het seizoen. Het is mooi dat als je het EK als doel stelt, ik het uiteindelijk ook heb kunnen rijden met het span dat ik voor ogen had.” Bram had veel complimenten voor de locatie. “Het is mooi om te zien dat er in Exloo geïnvesteerd is een wedstrijdlocatie waar we in de toekomst ook nog profijt van gaan hebben.”

Twee medailles para-mennen
Op het WK paramennen viel het Nederlandse team net buiten de medailles, maar waren er in Grade 2 twee individuele medailles voor Ingmar Veneman en Aad van Marwijk. Ingmar was er erg blij mee. “Het is heel gaaf, eindelijk een keer een medaille, en dat nog wel hier thuis in Exloo. Ik woon hier 10 minuten vandaan, echt een thuiswedstrijd. Ik heb veel lol met mijn paard. Ze wil altijd alles voor me doen. Ze is nu 17, dus misschien was dit wel onze laatste kampioenschap. Mooier kan het niet.”

Win-win
Ad Aarts was tevreden met zijn vijf medailles. “Je denkt vooraf dat je de boel onder controle hebt, maar dan zie je links en rechts toch zaken uit je handen glippen. Maar het is goed gekomen, ik ben heel tevreden. Het was een mooie wedstrijd in een mooie ambiance. Ik ben trots dat Nederland, Lieuwe Koopmans en de KNHS, het hebben aangedurfd om deze kampioenschappen te organiseren. En met deze resultaten is het een win-win situatie voor iedereen.”

Uitslag EK vierspannen – Individueel klassement
1. Bram Chardon – 164.48 strafpnt
2. Koos de Ronde – 169.10 strafpnt
3. Michael Brauchle (Dui) – 169.21 strafpnt

Uitslag EK vierspannen – Landenklassement
1. Nederland – 326.66 strafpnt
2. Duitsland – 331.01 strafpnt
3. België – 358.09 strafpnt

Uitslag WK paramennen – Individueel klassement
Grade 1
1. Tracy Bowman (USA) – 132.23 strafpnt
2. Patricia Grosserichter (Dui) – 140.76 strafpnt
3. Jodie McKeone (Aus) – 146.86 strafpnt
5. Josien de Boer – 168.77 strafpnt
Grade 2
1. Alexandra Röder (Dui) – 132.91 strafpnt
2. Ingmar Veneman – 154.50 strafpnt
3. Aad van Marwijk – 155.59 strafpnt

Uitslag WK paramennen – Landenklassement
1. Duitsland – 273.67 strafpnt
2. Verenigde Staten – 298.95 strafpnt
3. Groot-Brittannië – 299.69 strafpnt
4. Nederland – 323.27 strafpnt


bron: KNHS.nl