Koos De Ronde: "De Mensport brengt helaas niets op ..."

Koos De Ronde: "De Mensport brengt helaas niets op ..."

Wie aan het CHIO denkt, denkt aan springen, dressuur en para dressuur. Afgelopen jaar werd daar een showrubriek voor vierspannen aan toegevoegd. Niet zomaar een rubriek, het deelnemersveld in het Kralingse Bos bestond uit de top 5 van de wereld. Het werd een spektakel, een groot succes. Zo groot dat de rubriek dit jaar opnieuw op het programma staat. Op prime time, direct na de Longines FEI Jumping Nations Cup op vrijdagavond om 20.00 uur. Drankje erbij en genieten! We belden met de aanstichter van dit succes: Koos de Ronde.

Koos de Ronde is 46 jaar, woont in Zwartewaal onder de rook van Rotterdam, is getrouwd met Marie de Ronde en heeft 3 kinderen. Zoveel al meegemaakt, zoveel successen gevierd. Waarom dan een showwedstrijd op ons CHIO vroegen we ons af. Koos: “Het CHIO Rotterdam is een geweldige accommodatie, dichtbij en ik zag mogelijkheden om onze sport te promoten. Rotterdam is één van de mooiste concoursen van Nederland en wat mij betreft outdoor het allermooiste. De datum van het evenement past ons ook nog eens goed, vlak voor Aken."

"Mijn droom is eigenlijk ooit nog eens een serie neer te zetten zoals bij het springen waarin we meerdere concoursen moeten rijden. Rotterdam, Aken, ooit, schitterend lijkt me dat. Terug naar het CHIO. Normaal moet het publiek naar het mennen komen en nu komen wij vierspanrijders naar het publiek. Onze sport is zeker niet alleen voor insiders, het is zeker ook een vorm van entertainment. Het gaat snel, het publiek mag enthousiast zijn, iedereen snapt snel wat de bedoeling is en dat vinden de mensen leuk. Waar wij komen, gaat het publiek “aan” en is onze sport een succes. Het klinkt raar, wij rijden in alle grote steden van Europa, maar zo dichtbij huis waren we nooit van de partij. Tot vorig jaar. Bovendien wist ik dat Bert de Ruiter de speaker is in Rotterdam en die vind ik heel goed. Bert is enthousiast en kan het publiek als geen ander betrekken bij wat in de piste gebeurt. Tenslotte kent hij onze sport en ons.

We noemden het al, het publiek in het Kralingse bos is vooral de disciplines springen, dressuur en para dressuur gewend. Wat is leuk om de CHIO bezoekers te vertellen over de vierspansport? Koos: “Onze sport is een echte teamsport met vier paarden en drie personen op de koets. Die vier paarden moet je met elkaar trainen zodat het een team wordt. Luie en snelle paarden gaan bijvoorbeeld niet samen. Ook wil je dat één paard de natuurlijke leider wordt. Met de voorste twee paarden heeft de menner alleen contact via de stem en het vertrouwen in elkaar moet dus enorm zijn. De leider staat altijd voorop en achterop staan de sterkere paarden, zij zijn ook vaak wat groter. De paarden voorop zijn wat meestal wat kleiner en wendbaarder. We rijden in Rotterdam met een marathonwagen, speciaal voor de snelheid. Naast mij als bestuurder zitten twee personen achterop, een bakkenist en een navigator. De bakkenist is er om de koets op vier wielen te houden en hangt tegen in de bochten. De navigator helpt mij om de goede route te rijden en daarin een passend tempo te kiezen. We hebben slechts 10 minuten om het parcours te verkennen en ik ben tijdens de rit heel erg met de paarden bezig. Een navigator is dus geen overbodige luxe”.

Topsport en gezelligheid op een prachtige locatie

Duidelijk. Een hele andere vraag. Als Koos aan het CHIO denkt, waar denkt hij dan aan? Koos geeft een antwoord waar we blij van worden en eerlijk gezegd ook trots. Koos: “Als ik aan Rotterdam denk, denk ik aan topsport en gezelligheid op een prachtige locatie. Die locatie is voor veel mensen al heel normaal, maar in onze sport zeker nog niet. Toen we vorig jaar gingen losrijden in het vroegere dressuurstadion in het bos wisten Chester Weber en Boyd Exell niet wat ze zagen, ze vonden het fantastisch. Ook de weg van de losrijring door het bos naar de hoofdpiste vonden ze schitterend.

Liefde voor de sport

Ja, ik ben inderdaad gek op mijn paarden, heel gek. Ik durf ook te zeggen dat alle vierspanrijders hun sport uitoefenen uit liefde voor het paard. Vergis je niet, anders dan bijvoorbeeld bij topspringruiters valt er bij ons echt helemaal niets te verdienen buiten de eer. De vierspansport levert helemaal niets op. Door het grote aantal paarden wat wij nodig hebben (een outdoor span, een indoor span, reserve paarden, paarden in opleiding), hebben wij ook geen tijd over om handel te bedrijven. Wij moeten onze inkomsten halen uit veel lesgeven, sponsoren en clinics geven in binnen- en buitenland. Mij hoor je echter niet klagen hoor, dit is wat ik altijd gewild heb en onze sport is voor mij het mooiste wat er is".

We zeiden het al. Meer dan gek op zijn paarden, één en al passie voor de sport. We vonden het al leuk om naar de vierspannen te kijken, maar dat plezier is na dit indrukwekkende gesprek zeker gegroeid. Dankzij het mooie verhaal en de uitleg van Koos. Dank voor je tijd Koos; respect, heel veel respect. We hebben genoten van je woorden en we zien er naar uit om jou en je collega's vrijdag 23 juni as. te zien in het Kralingse bos. Enne ..... geef Tjibbe een knuffel van ons!

lees het volledig interview via chio.nl: Klik hier

bron: Persbericht CHIO