Is garantietermijn van 1 jaar voor aankoop paarden realistisch?

Is garantietermijn van 1 jaar voor aankoop paarden realistisch?

Op 20 mei 2019 is er een nieuwe EU-richtlijn (EU-richtlijn 2019/771) over consumentenkoop aangenomen. Deze richtlijn kan voor de paardensector grote gevolgen hebben, door de garantietermijn die wordt verlengt van zes maanden naar één jaar. Het FNRS, European Horse Network en Nederlandse Sectorraad paarden willen dat de paardensector uit deze regelgeving geweerd worden.

De huidige garantietermijn bij consumentenkoop is zes maanden. Als zich binnen dit termijn een gebrek openbaart, zal de verkoper moeten bewijzen dat dit gebrek ten tijde van aflevering niet aanwezig was. Indien de verkoper dit niet kan aantonen moet hij het paard terugnemen en de koopprijs terugbetalen, met eventuele schadevergoeding.

Enkele organisaties zijn het daar niet met eens. Al zeker omdat paarden door verkeerde verzorging of overbelastende training eenvoudig blessures kunnen oplopen.

Vanaf 1 januari 2022 zou de garantietermijn verlengd worden naar 1 jaar. Een geluk is dat lidstaten uitzonderingen op de regel mogen toestaan voor de verkoop van levende dieren.