Zware verwaarlozing: één paard noodgedwongen ter plaatse ingeslapen

Zware verwaarlozing: één paard noodgedwongen ter plaatse ingeslapen

Politie en dierenbescherming hebben op nieuwjaarsdag een geval van zware dierenverwaarlozing vastgesteld in de Schauselhoekstraat in Temse, België. Enkele paarden stonden zonder voedsel op een drassige weide. Eén dier werd ter plaatse ingeslapen. De andere twee werden overgebracht naar een opvangcentrum.

Het waren buurtbewoners die aan de alarmbel trokken omdat één van de paarden amper nog een teken van leven gaf. “De dieren krijgen al een hele tijd amper eten of drinken”, zei één van hen. De politie kwam meteen ter plaatse. Ook de Paardenambulance Stabroek en The Old Horses Lodge uit Laarne werden ingeschakeld. “Voor één dier kwam alle hulp te laat. Een dierenarts heeft het ter plaatse laten inslapen”, zegt Annelies De Bue van de Paardenambulance. “De twee andere paarden zijn in beslag genomen meegenomen naar het asiel in Laarne waar ze nu op krachten kunnen komen.”

Volgens Annelies van de Paardenambulance is het dier wellicht gestorven als gevolg van ondervoeding in combinatie met zandkoliek. “Als te weinig hooi of ander voedsel beschikbaar is, gaan paarden te veel zand opnemen. Zelfs als buren af en toe wat brood over de draad gooien, is het risico groot dat de dieren modder binnenkrijgen. Dat hoopt zich op in de darm", legt Annelies uit aan Het Laatste Nieuws. 

Ook de twee andere dieren waren in slechte conditie. “Gelukkig zijn ze nu in beslag genomen, want de eigenares keek er niet naar om. Ze zou nog andere paarden hebben op een andere plek. Hopelijk zijn die dieren beter verzorgd maar eigenlijk zou zo iemand geen paarden meer mogen houden”, klinkt het verontwaardigd.

Bron: Het Laatste Nieuws 

Foto: Het Laatste Nieuws / © rv