Zijn de FEI acties voor grooms effectief? Studie toont aanhoudende ontevredenheid aan

Zijn de FEI acties voor grooms effectief? Studie toont aanhoudende ontevredenheid aan

In de bruisende wereld van de paardensport staan stalknechten als onbezongen helden achter de schermen, waar ze hun expertise wijden aan de zorg en het welzijn van paarden. Recent onderzoek werpt echter licht op aanhoudende uitdagingen waar deze essentiële werkers mee te maken hebben, met name op het gebied van erkenning van hun carrière en arbeidsomstandigheden. Ondanks inspanningen van organisaties zoals de FEI om hun status te verbeteren, staat de effectiviteit van dergelijke initiatieven ter discussie.


LEES OOK: Alin Seidler, groom van Maikel van der Vleuten: "Maikel is echt een horseman, hij zet het paard steeds op plaats één!"


Laten we ons concentreren op de studie geschreven door Susanna L. Ole en Inga A. Wolframm. Uitgevoerd aan de Van Hall Larenstein University of Applied Sciences, onderzochten zij de studie 'Are current efforts to prevent grooms from leaving the industry effective?', die volledig te vinden is hier.

Diepgravend in de kern van de zaak, benadrukt recent onderzoek een verontrustende realiteit: een aanzienlijk deel van de grooms, zoals onthuld door een uitgebreide studie, ziet het belang van bestaande initiatieven gericht op het verbeteren van hun professionele status en werkomgeving niet in. Uitgevoerd door experts aan de Van Hall Larenstein University of Applied Sciences, schildert deze studie een somber beeld van de worstelingen van de groomsector.

De groomsector, ondanks zijn onmisbare rol, worstelt met een voortdurende uitstroom van ervaren vakmensen. Factoren zoals ontoereikende beloning, ondermaatse arbeidsomstandigheden en een gebrek aan respect voor het beroep dragen bij aan deze verontrustende trend. Als reactie hierop hebben overkoepelende instanties zoals de FEI verschillende initiatieven gelanceerd, waaronder de oprichting van de International Grooms Association (IGA) en prestigieuze prijzen zoals de FEI Cavalor Best Groom Award.

De bevindingen van de studie werpen echter twijfel op over de effectiviteit van deze inspanningen. Analyse op basis van gevestigde gedragsmodellen onthult een kloof tussen het beoogde effect van initiatieven en de perceptie van de grooms zelf. Kritieke kwesties, waaronder de mentale en fysieke belasting van het werk en onvoldoende compensatie, blijven grotendeels onaangepakt. Bovendien benadrukt de studie een kloof tussen de initiatieven en de praktische behoeften van de grooms, wat wijst op een systematisch falen in het erkennen en reageren op hun zorgen.

Concluderend vereisen de uitdagingen waarmee grooms in de paardensport te maken hebben dringende aandacht en betekenisvolle actie. Hoewel goed bedoeld, schieten huidige initiatieven onder leiding van organisaties zoals de FEI tekort in het adequaat aanpakken van de dieperliggende oorzaken van ontevredenheid onder grooms. Vooruitkijkend is een holistische benadering die het welzijn en de professionele erkenning van grooms prioriteert van cruciaal belang. Door de kloof tussen retoriek en realiteit te overbruggen, kunnen belanghebbenden de weg effenen naar een meer duurzame en inclusieve toekomst voor allen die betrokken zijn bij het nobele streven naar paardelijke excellentie.



Bron: Studie van Susanna L. Ole en Inga A. Wolframm