WBFSH buigt zich over de voor- en nadelen en het gebruik van ICSI

WBFSH buigt zich over de voor- en nadelen en het gebruik van ICSI

Onlangs vond de Algemene Vergadering van de WBFSH plaats in Florida, waar president Jan Pedersen aangaf dat paardenwelzijn en ICSI enkele van de belangrijkste onderwerpen waren.

Er is toenemende interesse in hoe organisaties omgaan met het welzijn van paarden vanuit de samenleving om ons heen. Zoals Jan Pedersen, voorzitter van Dansk Varmblod en president van de WBFSH, zei tijdens de jaarvergadering in Florida toen hij zijn verslag uitbracht, kan het "License to operate" niet langer als vanzelfsprekend worden beschouwd. Het is belangrijk dat de samenleving onze sport blijft accepteren. - Als de publieke opinie tegen ons is, zullen we in grote problemen verkeren, benadrukte Jan Pedersen. Daarom is de WBFSH een samenwerking aangegaan met de Hartpury University met als doel een verklaring op te stellen over het welzijn van paarden en de beste fokpraktijken.

Gebruik van ICSI ter discussie

Het gebruik van ICSI kwam ter sprake, en er was consensus dat het ongetwijfeld de paardenfokkerij aan het transformeren is, zowel positief als negatief. (ICSI staat voor intracytoplasmatische sperma-injectie, wat de feitelijke bevruchting aanduidt, waarbij één zaadcel in het ei wordt geïnjecteerd.)

  • 80% van de veulens die dit jaar op de veiling van Zangersheide werden aangeboden in verband met de UVM, was het resultaat van het gebruik van ICSI. Dit maakt het moeilijk voor de gewone fokker om te concurreren met deze "industrie", waar wordt gewerkt met eieren van geselecteerde topmerries in fokkerij en sport. Er doen verschillende geruchten de ronde, maar we hebben geen informatie over ICSI-nakomelingen. Daarom zullen we het gebruik van ICSI in kaart brengen en pleiten voor de registratie van ICSI-veulens in paardendatabases, zodat ze in de toekomst traceerbaar zijn, legt Jan Pedersen uit.



Bron: Dansk Varmblod / Ridehesten