Vice-voorzitter IJRC te gast bij Europees parlement: "happy wife, happy life; dat geldt ook voor het paard."

Vice-voorzitter IJRC te gast bij Europees parlement: "happy wife, happy life; dat geldt ook voor het paard."

François Mathy JR, vicevoorzitter van de IJRC en tevens ook Belgisch springruiter, had onlangs de eer om de Horse Group van het Europees Parlement toe te spreken - en maakte van de gelegenheid gebruik om de band tussen paard en ruiter te benadrukken bij het springen op topniveau.

In aanwezigheid van Dr. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, benadrukte François dat hoge welzijnsnormen in de topsport voortkomen uit de passie van de ruiters voor het dier, en niet simpelweg een kwestie van opportunisme zijn. 

"Ik ben aan u voorgesteld als een atleet, maar in onze sport zijn we twee atleten," vertelde François de leden van het Europees Parlement.  "We werken dagelijks samen om beter te worden en de best mogelijke resultaten te behalen. "We moeten denken als één, we moeten handelen als één, we moeten samen kunnen reageren in een fractie van een seconde om zo precies te zijn dat we kunnen slagen in de techniek van de 1.60m parcoursen en in de hoge snelheid van de barrage. 

"We willen ze gelukkig houden, niet alleen omdat het een van onze belangrijkste zorgen is, maar ook omdat het een grote prestatiefactor is. Als je paard van je houdt, als hij begrijpt wat je van hem verwacht, zal hij voor je vechten. Je kent het beroemde gezegde 'happy wife, happy life'; dat geldt ook voor het paard."

De MEPs' Horse Group werd in 2011 opgericht door de Britse Europarlementariër Julie Girling om Europarlementariërs met actieve paarden- en ruiterbelangen te verenigen en zo de paardensector een grotere stem te geven. Ze was zich terdege bewust van de rol van het paard in veel van de regelgevingskwesties voor commissies van het Europees Parlement.  Deze varieerden van landbouw en paardenwelzijn tot mededingingsrecht en gokken.

De huidige voorzitter is de Belgische Europarlementariër Hilde Vautmans, die de Paardensport Groep door vele andere discussies heeft geloodst, waaronder twee die in 2011 niet waren voorzien - Brexit en de snelgroeiende invloed van de "social licence to operate" van de paardensport. 

Met betrekking tot dat laatste merkte François op dat de band die voor het eerst werd gecreëerd tussen mens en paard toen het nog een werkdier was, is overgegaan naar vrije tijd en sport - zonder welke het voortbestaan van de paarden bedreigd zou kunnen worden.

François was onder de indruk van de reikwijdte van de bijeenkomst en van het inzicht van de parlementariërs in complexe en diverse onderwerpen - de positieve invloed van begrazing door paarden op de biodiversiteit, de groeiende problemen veroorzaakt door wolven in delen van Europa, en de noodzaak om paarden te onderscheiden van dieren bestemd voor menselijke consumptie in de regelgeving over het gebruik van antibiotica.

Ursula von der Leyen is zelf een actieve dressuurruiter. Ze was beschermvrouwe van de 2021 FEI Europese spring- en dressuurkampioenschappen in Duitsland.  Francois merkte op: "Ik vond het interessant dat deze dame, die zoveel zorgen en verantwoordelijkheden heeft, echt betrokken was bij het welzijn van paarden.  Het is fijn om te weten dat mensen die op dit niveau opereren verstand hebben van paarden.

"Het was een geweldige kans voor onze sport om dichter bij de deskundige mensen te komen die deze besluitvormende functies bekleden."


Bron: Persbericht