Jos Lansink: "Stelen met je ogen is het beste advies dat ik kan geven"

Jos Lansink: "Stelen met je ogen is het beste advies dat ik kan geven"

Ook Jos Lansink vereist nog weinig uitleg. De half Belg, half Nederlander heeft jaren deel uitgemaakt van de absolute top en geeft nu zijn kennis en ervaring door aan zijn ruiters. Maar wie is de persoon achter dit fenomeen binnen de paardensport? We leren hem beter kennen!

"Buiten de paardensport heb ik het geluk van een prachtig gezin te hebben. Zelf hebben ze weinig te maken met de paarden. M'n dochter is ooit beginnen paardrijden toen ze heel jong was en reed toen met een pony. Wanneer het tijd was om de overstap te maken naar een grotere pony zei ze: 'Wacht nog maar eventjes papa'. We zijn nu zoveel jaren verder, en ik ben nog steeds aan het wachten", lacht Jos. "Zij heeft nu haar eigen leven, een goede job en volgt de prestaties van mezelf en m'n ruiters op de voet".

"Het beste advies dat ik heb geleerd en nu ook aan anderen geef is: Steel met je ogen. Probeer zoveel mogelijk naar andere mensen te kijken, in de ring, naast de ring of in de paddock, en probeer er iets van op te steken. Daarna probeer je dingen na te bootsen. Uiteraard heb je dan ook mensen nodig rondom jou die je hierin moeten begeleiden. Daar leer je volgens mij het meeste van."

"Zelf ben ik ook altijd goed begeleid geweest. Mijn avontuur begon bij Hans, die destijds bij Paul Schockemöhle vertrok om op zichzelf te beginnen. Toen ik daar als kleine jongen aan de slag ging heb ik geleerd wat het is om onderaan de ladder te beginnen. Ik heb dan voornamelijk handelspaarden gereden. Vervolgens heb ik ook een groot deel van m'n opleiding bij Leon Melchior genoten. Ook van hem heb ik ontzettend veel geleerd en op zakelijk vlak heeft hij me heel veel bijgebracht. Daarna ben ik op mezelf begonnen".

"Als ik mezelf moet omschrijven zeg ik: Heel rustig, ik weet wat ik wil, een harde werker, ik geef niet snel op en ben rechtdoorzee. Aan mij weet je altijd wat je hebt. Ik zal nooit rond de pot draaien en altijd eerlijk zeggen waar het op staat. Ik vind het ontzettend belangrijk om de juiste woorden te gebruiken op het juiste moment".

"Tenslotte heb ik ook één zeer belangrijk principe: Op tijd komen. Ik houd niet van mensen die met excuses afkomen omdat ze te laat zijn. Een vliegtuig of een trein wacht ook niet. Daarnaast vind ik ook afspraken nakomen en correct zijn tov elkaar van essentieel belang", aldus Jos Lansink.