Topruiters beamen: "Regelmatig van trainingslocatie veranderen is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van je paard"

Topruiters beamen: "Regelmatig van trainingslocatie veranderen is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van je paard"

Momenteel is het rijden van wedstrijden enkel voor professionele ruiters weggelegd maar dat betekent natuurlijk niet dat er niet getraind kan worden. Als je het nu slim aanpakt, kan je helemaal klaar aan het nieuwe seizoen beginnen. Daarom geven Kent Farrington en Peder Fredricson graag enkele tips mee. 


"In de eerste plaats zou ik aanraden om niet enkel thuis te trainen", vertelt Peder Fredricson. "Thuis kennen je paarden de omgeving en hierdoor zullen ze automatisch minder snel afgeleid zijn. Uiteraard is dat een goede eigenschap maar je wilt dit effect ook 'op locatie' bekomen. Daarom ga ik regelmatig op een andere piste in de buurt trainen. Op hoe meer verschillende locaties je paarden komen, hoe meer omgevingsfactoren ze gewoon zullen worden en hoe makkelijker het wordt om je paard gefocust te houden", gaat hij verder. "Bovendien is zo een 'changement de décor' ook goed voor het hoofd van je paard, zeker in tijden als deze. Ze brengen nu sowieso meer tijd thuis door en daardoor kunnen ze sneller verveeld raken. Als je toch enkel thuis kan trainen, wissel dan eens van de buiten- naar de binnenbak of ga regelmatig wandelen als je daar de mogelijkheid toe hebt. Op die manier zorg je dat het mentale fitheid van je paard in orde blijft". 

Kent Farrington gaat verder: "Ik denk dat het ook belangrijk is om niet altijd op dezelfde bodem te trainen. Er zijn verschillende veterinaire studies die aantonen dat altijd op dezelfde ondergrond trainen een negatief effect heeft op het bewegingsapparaat van je paard. De studie werd uitgevoerd bij racepaarden en hierbij werd aangetoond dat ze minder sterk waren dan paarden die bijvoorbeeld dan eens op een geopad bodem liepen, dan weer op gras, ... Ik denk dus dat het niet enkel goed is voor hun mentale maar ook voor de fysieke gezondheid van je paard om regelmatig op een andere plaats en op een andere bodem te trainen. Hierdoor zullen ze sterker worden en zullen hun ligamenten en hoeven gezond blijven", besluit hij.


Bron: FEI / TheHorse.com


Ben jij op zoek naar een leuke trainingslocatie in jouw buurt? Indoorwerkingen.be biedt een overzicht! 

Ben je op zoek naar inspiratie voor je training? Equschool bundelt advies van verschillende topruiters in verschillende video's