Top dekhengst Colman (26) overleden

Top dekhengst Colman (26) overleden

Ironisch genoeg is de witte schimmel afgelopen dinsdag, op 6 december heengegaan. De topvererver, goedgekeurd bij meerdere stamboeken, had last van ouderdomskwaaltjes waardoor de familie Völz besloot de hengst niet langer te laten afzien. Hij mocht de mooie leeftijd van 26 bereiken. 


Dat Colman een topvererver was, blijkt uit zijn vele succesvolle nakomelingen. Enkele van zijn de meest gekende namen uit zijn nageslacht zijn ongetwijfeld CatwalkCooper, Con Dios IIIZapriaContagio en L.B. Convall. Maar de zoon uit de Olympische hengst Carthago heeft wel meer nakomelingen die het hoogste niveau van de internationale springsport konden bereiken. Zijn nakomelingen hebben al meer 2,7 miljoen euro bij elkaar gesprongen en meer dan 145 nakomelingen lopen 1.40 en hoger. Daarnaast zijn ook nog eens ruim 40 zonen goedgekeurd als dekhengst. 

De hengst was 25 jaar in het bezit van de familie Völz. “Een kwart eeuw maakte Colman deel uit van de familie en het was voor ons heel moeilijk om hem te laten gaan', aldus familie Völz. “Hij gaf ontelbare fokkers geluk en gaf succespaarden aan talloze ruiters. Zijn nakomelingen maakten indruk in de grootste parcoursen ter wereld, maar op dezelfde manier bracht hij trouwe metgezellen bij vele paardenliefhebbers. Als vererver was hij gedurende zijn leven een legende, als persoonlijkheid was hij iets heel bijzonders.”


Foto© en tekst: Stal Het GruyterHorses