Rebecca's paard sterft na hevig vuurwerk: "Ik ben mijn grootste plezier voorgoed kwijt"

Rebecca's paard sterft na hevig vuurwerk: "Ik ben mijn grootste plezier voorgoed kwijt"

Rebecca Moeskops uit Tongeren is tijdens de nacht van oud op nieuw haar 22-jarige ruin verloren door er vuurwerk werd afgeschoten. Haar paard Worldman brak zijn been en lag hulpeloos op straat. "Bedankt om vuurwerk af te steken ondanks het verbod." 

"Bedankt aan iedereen die het nodig vond om zich niet aan de opgelegde regels te houden en toch vuurwerk af te steken. Ik hoop dat ge uw plezier hebt gehad, ik ben mijn grootste plezier voorgoed kwijt", schrijf Rebecca in een emotionele reactie op haar sociale media na het drama op nieuwjaarsnacht. 

Zoals vele dierenliefhebbers, deelde ze eind december al enkele berichten over het risico van luid vuurwerk en de gevolgen ervan voor dieren. Ze voelde de bui vrijdagavond al hangen toen ze rond 20 uur plots telefoon kreeg van een kennis. 

"Iemand belde me die zag dat er bij enkele huizen in de buurt van waar mijn paard staat, vuurwerk werd afgeschoten", vertelt ze aan Het Laatste Nieuws. “In Tongeren was er nochtans een verbod op. Om 20.30 uur ging de politie blijkbaar bij die mensen langs.” Ze vermoed dat die mensen waarschijnlijk gewoon een verwittiging kregen. Rond 1 uur 's nachts reed diezelfde kennis voorbij haar paarden en zag dat alles in orde was. "Ze stond er gelukkig rustig bij dus ik ging met een gerust hart slapen." 

Verder in de nacht sloeg het noodlot toe. Om 3.50 uur stond de buurman die naast de paardenweide van Rebecca woont, op haar deur te bonken. “Hij vertelde dat mijn paard was uitgebroken en er op straat lag met een gebroken been. Uitgebroken door de luide knallen vuurwerk. Ik ben meteen naar daar gegaan en zag al heel wat mensen ter plaatse om mijn paard gerust te stellen. Ook de politie was toen al daar en sloot de straat af zodat er niemand langs kon komen.”

“Worldman sprong blijkbaar in paniek over de omheining, puur uit angst. Maar hij kwam daarbij verkeerd neer en brak zijn been. Hij beet ook zijn tong in twee door de klap. Ondertussen was ook de veearts gebeld en heeft hij hem moeten laten inslapen.”

Het is niet gekend wie het fatale vuurwerk uiteindelijk afstak, maar ze betreurt vooral dat er een vuruwerkverbod gold in de stad, en mensen zich daar niet aan hielden. "Worldman stond samen met zijn kleine vriend Donder, een Shetlander van 2 jaar in de Waterstraat in Sluizen bij Tongeren. Daar hadden ze het leuk samen, maar dat is nu voorbij." 

Bron: Het Laatste Nieuws, sociale media 

Foto: Rebecca Moeskops