Paardenstal vat vuur op nieuwjaarsnacht: "De schade is groot"

Paardenstal vat vuur op nieuwjaarsnacht: "De schade is groot"

Een slecht begin van het nieuwe jaar voor de eigenaar van een paardenpension aan de Bermweg in Nieuwerkerk, Nederland aan den IJssel. Vlak na middernacht brak er brand uit in een hooischuur. "Was het een vuurpijl of hooibroei, we weten het niet", zegt de eigenaar, terwijl hij samen met zijn vrouw de ravage op het erf opruimt. 

"We wilden eerst nog zelf blussen, maar er was geen houden aan", vertelde de man aan Omroep West. Niemand raakte gewond en ook de paarden konden op tijd in veiligheid worden gebracht, maar de schade is groot.

"We waren nog wakker en zaten binnen', vertelt de eigenaar van het paardenpension. "Mijn zoon was een drankje aan het drinken met vrienden op het erf en die kwam ons roepen: er is rook achter de schuur." Zijn vrouw gaat verder: "Het hooi dat onder een overkapping achter de schuur ligt, stond in brand. We wilden eerst nog zelf blussen, maar het ging zó snel. De brandweer was er binnen tien minuten."

De paarden die op een veldje naast de hooischuur staan, worden snel naar een weiland aan de overkant van de weg gebracht. De brandweer heeft er de handen vol aan om het vuur te blussen. "In één van de andere schuren stond apparatuur en materiaal. Ik ben schilder. Ik heb er nog voor 7000 euro aan spullen uit kunnen halen", zegt de opgeluchte eigenaar. "In de andere schuur klussen we aan auto's. Kijk dan, alles is drijfnat, ook de elektriciteit!"

De schade aan de schuren is enorm, en dan vooral door al het bluswater. "De brandweer is tot 5.30 uur bezig geweest, ze wilden zeker weten dat het uit was"Samen met zijn vrouw veegt hij de troep op het erf bij elkaar. "Wij blijven positief, het huis en de andere schuur zijn gespaard gebleven en niemand is gewond geraakt."

De oorzaak van de brand blijft onbekend. "De brandweer weet het ook niet. Er was wel veel vuurwerk in de wijken hieromheen. En het gebeurde rond middernacht, dus het kan een vuurpijl zijn geweest, maar ook hooibroei. We hadden het hooi net bijgevuld", aldus de Nieuwerkerker. 

Bron: Omroep West

Foto: Photo by Arny Mogensen on Unsplash