Opinie: Netflix, kan je ook positief zijn over de paardensport?

Opinie: Netflix, kan je ook positief zijn over de paardensport?

Welke rol heeft de media in het transparant en maatschappelijk aantrekkelijk houden van onze geliefde paardensport? Als het de kranten niet zijn die een bloedneus of een zweepslag opmerken, zijn het de streamingdiensten die een schandaal uit onze sector belichten. We mogen zeker niet blind zijn voor de negatieve berichtgevingen, die helaas ook een realiteit vormen in onze sport. Hoe dan ook vraag ik mij af waarom het zo moeilijk is om ook de positieve kanten van onze sport in de spotlights te zetten? 


In tijden van een onlinewereld worden er sneller dan ooit meningen verkondigd achter de veiligheid van een scherm. Enerzijds is het goed dat we in open discussie kunnen gaan met elkaar, maar in bijvoorbeeld Facebookcomments is dat vaak niet het geval. De ene comment, de ander reageert, de volgende deelt en zo komen we in een vicieuze cirkel terecht van negatieve commentaar op de paardensector. Vaak zijn het ook de onwetende buitenstaanders die als eerste bijdragen aan die negativiteit. Welke veranderingen moeten genomen worden om onze sport te beschermen? 

De grote streaminggigant Netflix draagt zeker niet positief bij aan dat beeld van de paardensector. Hoewel het een goede zaak is dat deze grote spelers onze sport een platform willen geven, speelt dit niet altijd in ons voordeel. Denk maar aan Netflixdocumentaires zoals Vals Spel die de veroordeling en ondergang van Ger Visser en zoon in kaart brengt. Of Bad Sport: Horse Hitman dat toont hoe Tommy Burns springpaarden liet sterven als deel van verzekeringsfraude. Hierdoor vormen veel niet-paardenmensen een mening over onze sport zonder de praktijk te kennen. Onze sport wordt over één kam geschoren. 

Hoewel we niet blind mogen zijn voor het onrecht dat té vaak in onze sport heerst, is er nood in de mainstream media aan authentieke verslaggeving over de paardensector. Reportages die de band tussen paard en ruiter in beeld brengen. De wederzijdse liefde die heerst tussen paard en mens of het magische gevoel van zweven over de sprong. Hoe krijgen we de media ertoe aangezet om de schoonheid van onze sport te tonen? Hiervoor moeten we communiceren. We moeten aantonen dat er meer mooie dan schandelijke momenten zijn in onze sport. Als gevolg zal de maatschappij mee bewegen en een positievere invloed uitoefenen op onze hippische sector. 

We moeten over de hele lijn duidelijkheid scheppen naar het publiek toe. Vertel hen waarom het gebruik van een zweep of sporen niet per se “mishandeling” is. Vertel hen dat het niet altijd puur om geld draait. Vertel hen hoe het gevoel van vrijheid voelt in het zadel. Vertel hen hoe schoon onze sport eigenlijk is. De toekomst van de paardensport ligt in onze eigen handen, niet in die van de media. Vertel het hen. 

FVW