Meer klachten over paardenverwaarlozing door negatieve temperaturen

Meer klachten over paardenverwaarlozing door negatieve temperaturen


Politiediensten en dierenwelzijnsorganisaties kregen maandag veel klachten over paarden, koeien en andere dieren die buiten in de sneeuw liepen. Aan diereneigenaars wordt daarom gevraagd om extra voorzorgen te nemen want het kwik blijft verder dalen.


Schapen in een weide, paarden die aan bevroren drinkbakken likten , koeien zonder schuthok, kippen die in de sneeuw liepen te scharrelden, een hond die buiten zat te janken, een ezel die verkleumd beschutting zocht onder een kale boom. Politie en dierenorganisaties kregen maandag een hoop oproepen voor dierenverwaarlozing.De wet op het dierenwelzijn zegt niet dat dieren niet buiten mogen als het koud is of sneeuwt. Wel dat ze een winddicht schuthok moeten hebben. En voldoende voedsel en niet-bevroren water.

“In acht op tien gevallen is een klacht over dierenverwaarlozing terecht. Dus gaan wij altijd ter plaatse kijken”, zegt inspecteur Serge Jaeken van de dierenpolitie van de politiezone Carma, het grootste korps van Limburg.“Sommige mensen denken echt dat dieren tegen extreme koude kunnen. Anderen zijn er zich niet altijd van bewust dat vier poten met een ijzeren plaat op niet hetzelfde is als een winddicht hok. Dus wijzen we hen daar op en vragen hen ook om onmiddellijk maatregelen te nemen. In zo een geval doen we sowieso een herkeuring nadien”, zegt inspecteur Jaeken.

Het aantal klachten voor dierenverwaarlozing stijgt al jaren in ons land en ze worden ook ernstiger genomen dan vroeger, zo blijkt uit cijfers van de Inspectie Dierenwelzijn. In 2016 waren er 4.663 klachten en werden 435 pv’s opgesteld. In 2019 waren er 5.580 klachten en werd 771 keer een proces-verbaal opgemaakt. Een stijging met 77 procent.“Toch is dierenverwaarlozing niet altijd gemakkelijk te beoordelen. Een laagje ijs op de vacht van een paard laat sommige mensen gruwelen. Maar het wijst erop dat het dier goed geïsoleerd is, en niet noodzakelijk dat het kou heeft. Heeft een paard geen voedsel of water of heeft het nergens beschutting of lopen er erg jonge en of net oude dieren in weide bij dit weer, wordt er zeker opgetreden”, zegt Brigitte Borgmans van het Vlaams Departement Omgeving en Dierenwelzijn.

Bron: Nieuwsblad


Meer informatie over hoe je jouw paarden tegen de vrieskou kan beschermen? Klik hier!