Mark Laskin neemt ontslag als Canadese chef d'équipe

Mark Laskin neemt ontslag als Canadese chef d'équipe

Mark Laskin heeft met onmiddellijke ingang ontslag genomen uit zijn functie als Equestrian Canada's (EC) Technical Advisor - Jumping, waaronder het optreden als chef d'équipe voor het Canadese Show Jumping Team bij grote wedstrijden en Nations' Cup teamwedstrijden.

Laskin heeft de functie van chef d'équipe van het Canadese springteam bekleed sinds de herfst van 2012, toen hij Terrance "Torchy" Millar opvolgde. Laskin werkte zonder een lopend contract, ondanks het feit dat hij zijn taken bleef vervullen op tal van evenementen, waaronder de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo en de Longines FEI Jumping Nations Cup Finale te Barcelona, in oktober.

"Ik kreeg in de eerste week van april te horen dat er een contract zou komen," zei Laskin.  "Zeven maanden later is het beloofde contract nog steeds niet geleverd."

Wat de zaak nog verergert, is dat Equestrian Canada onlangs een herziening van de positie van Technisch Adviseur - Springen heeft doorgevoerd onder leiding van James Hood, Equestrian Canada's Director of High Performance en FEI Relations.

"Toen ik werd aangenomen, was de Jump Canada Board verantwoordelijk voor de discipline en de EC voor de administratie," zei Laskin.  "In die tijd was "Torchy" Millar de chef d'équipe en ik heb hem twee jaar gevolgd als assistent chef d'équipe.  We werkten zo goed samen dat "Torchy" nog twee jaar bleef voordat ik in 2012 fulltime in zijn rol overnam.  Dat was een succesvol opvolgingsplan, ontwikkeld en beheerd door Jump Canada.

"Ik bevind me nu in een positie waarin James Hood me heeft verteld dat de EC bezig is met een herziening van de functie en een functieomschrijving zal opstellen en deze zal uitbesteden.  Bijna als een bijzaak voegde hij eraan toe dat ik welkom zou zijn om te solliciteren," vervolgde Laskin.  "Dit is EC's versie van een opvolgingsplan."

Laskin noemt ook inmenging van de Equestrian Canada's leiderschapsgroep als een andere reden voor zijn ontslag, waar hij recentelijk onder druk werd gezet over welke atleten geselecteerd moesten worden voor Nations' Cup teamwedstrijden.

"De leiders van onze nationale federatie moeten begrip en ervaring hebben met onze sport," verklaarde Laskin. "Helaas heeft Equestrian Canada veel mensen in leidinggevende posities gehad die geen achtergrond hadden in de paardensport.  Die diepgaande kennis is essentieel voor het toekomstige succes van de organisatie. De leiding van Equestrian Canada neemt beslissingen die niet in overeenstemming zijn met mijn filosofie.  Ik ben van mening dat het prestatieprogramma negatief beïnvloed is en dat in de toekomst zal gebeuren met de huidige leidersgroep aan het roer.  Bijgevolg had ik geen andere keuze dan terug te treden."


"Ik ben erg teleurgesteld dat ik moet aftreden," vervolgde Laskin. "Het management van een internationale ploeg is een complexe taak die de volledige steun en het begrip van de nationale sportorganisatie vereist, en dat is de laatste tijd niet altijd het geval geweest."

Bij het nemen van zijn besluit om af te treden, werd Laskin volledig gesteund door het EC High Performance Committee - Jumping.  Als High Performance Advisor - Jumping trad Laskin op als voorzitter van de commissie die bestond uit Gail Greenough, Mike Lawrence, Beth Underhill en Marni von Schalburg.

"De High Performance Committee - Jumping is 100% unaniem in haar steun aan Mark's beslissing en de beweegredenen achter zijn ontslag," zei Lawrence.  "We delen Marks frustratie over het gebrek aan communicatie en overleg met onze commissie.  Als de mensen die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het begeleiden van de springsport op het hoogste niveau, moeten we inspraak hebben in het high performance programma en het proces dat gevolgd wordt."

Laskin, 64 jaar, begon met paardrijden in Edmonton, AB, en bouwde daarna een succesvolle carrière op als internationale Grand Prix ruiter en coach.  In 1980 reed hij dubbele foutloze rondes op Damuraz om Canada naar de gouden teammedaille te leiden op de Alternate Olympics in Rotterdam. Hij vertegenwoordigde Canada opnieuw op de Wereldkampioenschappen van 1982 in Dublin. In 2007 werd Laskin opgenomen in de Hall of Fame van Jump Canada als lid van het gouden team van de Alternate Olympics van 1980, samen met Jim Elder, Ian Millar en Michel Vaillancourt.

"Ik ben zo trots en vereerd dat ik deze functie bij het Canadese springteam al meer dan 10 jaar vervulde," besloot Laskin.  "Ik ben door en door Canadees en ben erg trots op Canada's succes op het wereldtoneel.  Ik wil iedereen bedanken die me door de jaren heen heeft gesteund, vooral de ruiters met wie ik sterke vriendschappen heb opgebouwd en die zoveel geweldige herinneringen en successen hebben gedeeld.  Ik zal hen het meest missen." 


Bron: Persbericht Starting Gate Communications

Foto's: Persbericht Starting Gate Communication