Legendary Horses: Secretariat

Legendary Horses: Secretariat

In onze Legendary Horse reeks kwam al verschillende spring- en dressuurpaarden aan bod maar ook in de racesport zijn er paarden die hun duidelijke stempel hebben gedrukt. Daarom verdiepen we ons vandaag in het leven van Secretariat, waarschijnlijk het beste racepaard aller tijden. 

Secretariat werd geboren in 1970 en kreeg de bijnaam Big Red. Hij is de negende winnaar van de Amerikaanse Triple Crown. Hij vestigde het snelste tijdrecord in alle drie de races en die tijd is tot op de dag van vandaag nog steeds niet verbeterd. Hij werd de eerste Triple Crown winnaar in 25 jaar en heeft een recordbrekende overwinning van 31 lengten in de Belmont Stakes op zijn palmares. Tijdens zijn carrière won hij vijf Eclipse Awards, waaronder die voor Paard van het Jaar op twee- en driejarige leeftijd. Hij werd bovendien ook genomineerd voor het Nation Museam of Racing and de Hall of Fame in 1974. In de lijst van de Top 100 Amerikaanse renpaarden van de 20ste eeuw staat hij op de tweede plaats, na Man O' War.

Op 2-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in een maiden race, waar hij meteen vierde werd. Daarna won hij zeven van zijn acht resterende starts, waaronder ook vijf stakes overwinningen. Hij verloor enkel in de Champagne Stakes, waar hij wel naar de overwinning liep maar gediskwalificeerd werd wegens tussenkomst van buitenaf. Hij ontving de Eclipse Award als tweejarig hengstveulen en was ook Paard van het Jaar in 1972, wat erg zeldzaam is voor zo een jong paard. 

Als 3-jarige won hij niet alleen de Triple Crown maar hij vestigde ook het snelheidsrecord in alle drie de races.  Zijn tijd in de Kentucky Derby staat nog steeds als het Churchill Downs baanrecord voor 1+1⁄4 mijl, en zijn tijd in de Belmont Stakes staat als het Amerikaanse record voor 1+1⁄2 mijl op het onverhard. Zijn omstreden tijd in de Preakness Stakes werd uiteindelijk erkend als een stakes record in 2012. Secretariat's overwinning in de Gotham Stakes verbrak het baanrecord op 1 mijl, hij vestigde een wereldrecord in de Marlboro Cup op 1+1⁄8 mijl en bewees verder zijn veelzijdigheid door twee grote stakes te winnen op turf. Hij verloor dat jaar drie keer: in de Wood Memorial, Whitney, en Woodward Stakes, maar de glans van zijn negen overwinningen maakten van hem een Amerikaans icoon. Hij won zijn tweede titel van Paard van het Jaar, plus Eclipse Awards voor kampioen driejarig veulen en kampioen turfpaard.

Aan het begin van zijn derde jaar werd Secretariat gesyndiceerd voor een recordbedrag van 6,08 miljoen dollar (gelijk aan 35,4 miljoen dollar in 2020), op voorwaarde dat hij aan het eind van het jaar zou stoppen met racen. Hoewel hij vader was van verschillende succesvolle renpaarden, was hij uiteindelijk het meest invloedrijk via de nakomelingen van zijn dochters, die in 1992 de belangrijkste fokmerrievererver in Noord-Amerika werden. Zijn dochters brachten verschillende opmerkelijke verervers voort, waaronder Storm Cat, A.P. Indy, Gone West, Dehere en Chief's Crown, en via hen komt Secretariat voor in de stamboom van vele moderne kampioenen. Secretariat overleed in 1989 aan hoefbevangenheid op 19 jarige leeftijd.


Picture: Tumblr