Gert-Jan van Olst: "Bij mijn eerste stal moest ik er twee hengsten bijnemen. Zo is alles begonnen!"

Gert-Jan van Olst: "Bij mijn eerste stal moest ik er twee hengsten bijnemen. Zo is alles begonnen!"

Sinds 1983 is Van Olst Horses actief in de internationale paardensector. Met gekeurde hengsten als Animo en Zalmeco maakte Gert-Jan van Olst een snelle opgang. Aanvankelijk richtte hij zich met name op de springsport, maar daar kwam verandering in door zijn vrouw Anne van Olst. 

Toen de jonge ruiter een klein complex huurde in Teteringen om daar sport te beoefenen en aan handel te doen, moest hij de twee mannelijke stalbewoners Rogier en Omega erbij nemen. Door hen ging zijn hengstenhouderij-avontuur van start. "Ik wist van in het begin dat ik het niet zou maken als ruiter."

In ’s Hertogenbosch maakte Gert-Jan van Olst op 21-jarige leeftijd zijn eerste memorabele herinnering. In de toen nieuwe rubriek voor internationale springruiters met dekhengsten, werd er geloot welke internationale ruiter welk paard kreeg. Grand Prix-winnaar Hugo Simon werd toegewezen aan zijn eerste dekhengst Rogier, die meteen naar de winst van de proef reed. “Dat was een ongelooflijk moment. Simon is zo’n top vakman, na enkele sprongen had hij het meteen voor elkaar!”

Met de jaren heen groeide naast de hengstenhouderij ook zijn liefde voor tuigpaarden. “Ik ben geen grote kenner, maar wel een echte liefhebber. Ik heb ooit een KWPN-tuighengst als veulen gekocht, waar ik nooit spijt van heb gehad. Het is een van de enige hengsten waarvan ik niet verwacht dat die mij veel zal opbrengen. Zo zie ik het niet bij hem.”

Bron: 
2 man en 1 paardenkop