Voorstel FEI op limiteren sociale media bij ruiters stoot op protest!

Voorstel FEI op limiteren sociale media bij ruiters stoot op protest!

De FEI Hybrid General Assembly 2023 staat gepland van 18 tot 21 november in Mexico City. Tijdens deze bijeenkomst zullen verschillende regelwijzigingen worden besproken en in stemming gebracht, waaronder aanpassingen aan de FEI General Regulations, FEI Veterinary Regulations en discipline-regels. De documenten over de besproken onderwerpen zijn openbaar gemaakt.


FEI President Ingmar de Vos en Secretary General Sabrina Ibáñez benadrukten het belang van deze bijeenkomst als platform om de wereldwijde status van de paardensport te evalueren en de koers voor de toekomst uit te stippelen. Deze bijeenkomst is alleen toegankelijk voor nationale federaties, belanghebbenden en speciale gasten, op uitnodiging, waarbij elke nationale federatie één stem heeft.

Belangrijke gebieden van voorgestelde wijzigingen in de FEI General Regulations omvatten:

  • Vereisten voor belangrijke evenementen
  • Een code voor de preventie van competitievervalsing
  • Een beleid ter bescherming tegen intimidatie en misbruik
  • Overwegingen met betrekking tot integriteit en ethiek
  • Socialemediabeleid voor sporters en FEI-functionarissen

Er is met name debat over wijzigingen in het beleid ter bescherming tegen intimidatie, met zorgen over de reikwijdte en het potentieel om de verantwoordelijkheid van de FEI te beperken. Het socialemediabeleid heeft ook vragen opgeroepen over vrijheid van meningsuiting.

De uitbreiding van instrumenten voor de behandeling van kwesties met betrekking tot integriteit en ethiek is een ander punt van geschil, met zorgen over mogelijke schendingen van mensenrechten en privacy. Ondanks tegenstand van verschillende nationale federaties heeft de FEI haar oorspronkelijke voorstel gehandhaafd.

De Belgische federatie sprak zich uit en stelde dat dit een schending is van de mensenrechten. Ze werden hierin gesteund door onder andere Duitsland, Nederland en Zwitserland.

Voorgestelde wijzigingen in de FEI Jumping Rules omvatten onderwerpen als scores onder Tabel A, eliminaties, prijzengeldvereisten en kwalificatieprocedures voor kampioenschappen.

Wat betreft de Veterinaire Reglementen richten de wijzigingen zich op bioveiligheid en stalcondities bij FEI-evenementen, met aandacht voor luchtkwaliteit en ruimte voor paarden, evenals sancties die kunnen leiden tot diskwalificatie voor overtredingen zoals het vervalsen van de temperatuurregistratie van een paard.

Voorgestelde wijzigingen in de Interne Reglementen van de FEI omvatten een suggestie voor de verplichte aanstelling van een jeugdvertegenwoordiger in elk FEI Discipline Comité. De FEI heeft dit idee echter verworpen en gekozen voor een andere aanpak om jeugdgerelateerde onderwerpen aan te pakken via bestaande regels.

Als reactie op de feedback bevat de uiteindelijke tekst van de regel bepalingen voor een diverse groep leden in elk Discipline Comité, inclusief een atletenvertegenwoordiger, maar niet als voorzitter of vicevoorzitter tijdens hun ambtstermijn.


Meer informatie over de FEI Hybrid General Assembly 2023 is hier te vinden.