Daar zijn de koudere dagen weer... Zijn jouw dekens al klaar voor gebruik?

Daar zijn de koudere dagen weer... Zijn jouw dekens al klaar voor gebruik?

De tijd van koudere en kortere dagen is weer aangebroken. Eén van de eerste dingen waar je dan als ruiter meteen aan denkt is: wanneer leg ik welk deken op? Er is een ongezien ruim aanbod aan dekens beschikbaar maar een proper deken is minstens even belangrijk als het 'juiste' deken. 

Tegenwoordig zijn er allerlei manieren om je dekens te wassen en proper te houden. 

Gespecialiseerde diensten

Meer en meer vind je zaken of mensen waar je je dekens kunt binnen brengen om te laten reinigen. Het enige wat je moet doen is zelf je dekens brengen en weer komen ophalen binnen de afgesproken termijn maar soms wordt er zelfs al de mogelijkheid tot ophaling aangeboden. Geen excuus meer dus om vuile dekens te hebben omdat je er zelf te veel werk aan zou hebben... Tegen vergoeding worden ze voor jou gewassen, gedroogd en proper/vacuum verpakt zodat ze fris blijven tot je ze effectief wilt gaan gebruiken. Het handige aan deze dienst is dat het door vakmensen met kennis gedaan wordt waardoor je er zeker van bent dat je deken zijn optimale functie kan blijven uitvoeren. 

Wassalon

Een tweede optie vergt al wat meer eigen werk. Veel wassalons bieden een extra grote wasmachine aan speciaal om dierenmateriaal in te wassen. Dat is niet enkel handig qua grootte maar ook je eigen wasmachine blijft gespaard van al het vuil dat uit je deken komt. Deze machines kunnen dan op een specifiek programma ingesteld worden zodat jouw deken optimaal gewassen kan worden. Je moet dan wel natuurlijk zelf kijken voor het juiste wasmiddel en producten om je deken in goede én werkende staat te houden. Denk daarbij maar aan je regendeken waarvan je wilt dat die ook effectief je paard droog houdt. Dat vraagt wat kennis en de juiste producten om het waterafstotende effect te kunnen behouden. Let wel, een grootte wasmachine kost wel wat geld om te laten draaien en ook de wasproducten zijn niet goedkoop. Dat en je eigen tijd dat je erin steekt zou ervoor kunnen zorgen dat het niet perse voordeliger is om het zelf te doen, zeker niet als je maar één of twee dekens hebt. 

Thuis wassen

Heb je geen zin om je te moeten verplaatsen of om (veel) geld te betalen kun je de dekens ook zelf thuis wassen. Echter is dit niet altijd ideaal met een kleinere, gewone huishoud wasmachine. De trommel kan te klein zijn voor je deken maar ook de vuiligheid kan je wasmachine stuk maken, wat dan weer op termijn duur kan uitdraaien. 

Enkele tips

Om de levensduur van je deken zo lang mogelijk te houden en het comfort van je paard optimaal te hebben kun je volgende zaken doen. 

  • Houd je paard zijn stal/omgeving proper. In de winter is dit niet de meest makkelijke taak, zeker niet met modder en andere factoren buiten. Mest, urine en andere vuile zaken tasten de kwaliteit van je deken aan dus hoe meer je kunt vermijden dat het in contact met je deken komt, hoe beter. 
  • Houd je deken proper. Als je je paard van de weide of uit stal haalt en het deken is vuil, borstel het dan zoveel als mogelijk af. Neem een zachte, schone borstel en vuile plekken van je deken, zonder het deken te beschadigen. 
  • Houd je paard proper. Hier gaat het niet zozeer over je deken zelf maar vooral voor het comfort van je paard. Als je een vuil deken gebruikt of een deken op een vuil paard legt kan je paard daar ongemakken van ondervinden. Het deken kan schuren en wondes veroorzaken maar kan ook leiden tot een geïrriteerd paard dat het deken niet meer graag op heeft of kapot zal maken.
  • Was je dekens meteen als je ze niet meer nodig hebt. Door je dekens vuil te laten liggen geef je het vuil enkel maar meer de kans om in te trekken en tast je de kwaliteit van je deken aan. Als je weet dat je een deken niet meer nodig zult hebben, reinig hem dan van zodra je kunt. 
  • Berg je dekens goed op. Bewaar een gereinigd deken op een droge, schone plaats. Als je hem dan weer nodig hebt kun je hem met een gerust hart uithalen en op je paard leggen. 


Paarden kunnen heel wat verschillende dekens nodig hebben tijdens het najaar en de winter. Het is aan jou om te bepalen in welke omstandigheden je paard leeft en je bewust te zijn van zijn omgeving. Niet elk paard heeft hetzelfde deken nodig, de ene kan al sneller een dikker deken op moeten dan de ander. Kijk altijd naar de noden van het paard zelf en spiegel hem niet aan anderen. Er zijn dekens in verschillende gewichten en uitvoering en vaak hebben websites of winkels al heel wat informatie voor handen dat je kan helpen bij het maken van de juiste keuze van deken voor je paard.