Belgische jonge paarden competitie in vraag gesteld. "Belangrijk dat cyclus ontwikkeling paarden helpt niet de commercialisering..."

Belgische jonge paarden competitie in vraag gesteld.  "Belangrijk dat cyclus ontwikkeling paarden helpt niet de commercialisering..."

Er was heel wat heisa afgelopen week. Op sociale media en aan de zijlijn van verschillende concoursen werd voornamelijk de recente moeilijkheidsgraad van de cyclus voor jonge paarden besproken. "Bij de vijfjarigen stond het parcours onnodig zwaar gebouwd," klonk het unaniem. De federatie grijpt nu in.

Ondertussen heeft ook Paardensport Vlaanderen positief gereageerd. "Het voorbije weekend werd de vierde manche georganiseerd van de STX Cyclus. JV Horses zorgde voor een mooie organisatie met een grote uitnodigende piste voor de jonge paarden. Het was snel duidelijk dat de proef voor de 5-jarigen (te) moeilijk was. Het is onmogelijk om tijdens een aan de gang zijnde proef de moeilijkheidsgraad te gaan bijsturen. Ook wij als springcommissie zijn uiteraard niet blind voor de problematiek en de impact van deze situatie. We zijn er ons terdege van bewust kunnen de klok niet terugdraaien."

"Ook al wordt de STX Cyclus gebruikt als middel om een selectie te maken voor het BK, blijft de prioriteit van de STX Cyclus om jonge paarden voor te bereiden voor het grotere werk. Het is en blijft de bedoeling om paarden te maken, niet om ze te kraken. "

De federatie schrijft daarom een maximum hoogte limiet uit. Dit om de te zware parcoursen aan banden te leggen.

Ruiters unaniem

Ondertussen klinkt bij enkele ruiters dat een gronderige hervorming noodzakelijk is. "De druk op de paarden ligt te hoog. Statistisch gezien zullen goede springpaarden vaak op limiet 1.40 / 1.45m parcours springen. In de cyclus moeten ze dit al op hen zevende levensjaar uitvoeren. We moeten de cyclus beter spreiden en nog meer aandacht schenken aan de ontwikkeling van de paarden."

"Voor jonge paarden zoals vier -en vijfjarigen blijft de cyclus een systeem dat aan vernieuwing toe is," legt een andere deelnemer uit. "Je bent beter af om die paarden regionaal op te leiden. En te sparen van de overdruk die de cyclus met zich meebrengt."