Uitstel van de Olympische Spelen kost 5 miljard

Uitstel van de Olympische Spelen kost 5 miljard

Japan en het IOC zullen samen de kosten dragen voor het verplaatsen van de Olympische Spelen. Die totale kost wordt geschat op 5 miljard euro. 

"De Japanse premier Shinzo Abe heeft ermee ingestemd dat Japan de kosten blijft dekken zoals staat afgesproken in de bestaande overeenkomst voor 2020. En het IOC blijft verantwoordelijk voor zijn deel van de kosten", meldt het overkoepelende comité. ,,Voor het IOC is al duidelijk dat de extra kosten honderden miljoenen dollars bedragen."

Japan heeft al meer dan 10 miljard euro geïnvesteerd in het organiseren van de Olympische Spelen. Vanwege het coronavirus is het mondiale sportevenement, dat komende zomer in Tokio zou worden gehouden, met een jaar uitgesteld.

Het gaat hierbij vooral om extra organisatiekosten zoals bijvoorbeeld het huren van locaties, het herdrukken van promomateriaal en het aantrekken van personeel. Het Olympische dorp, dat bestond uit luxe-appartementen, werd al voor een deel verkocht. De kopers zullen dus langer moeten wachten voor ze ook effectief in hun appartement kunnen inhuizen. De Japanse economie zal ook een enorme klap krijgen door het uitstel van de Spelen. 

Bron: AD