Russische en Wit-Russische atleten onder strikte voorwaarden toegelaten op Olympische Spelen Parijs

Russische en Wit-Russische atleten onder strikte voorwaarden toegelaten op Olympische Spelen Parijs

Het Uitvoerend Comité (EB) van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft besloten dat Individuele Neutrale Atleten (AINs) met een Russisch of Wit-Russisch paspoort die zich hebben gekwalificeerd via de bestaande kwalificatiesystemen van de Internationale Sportbonden (IFs), in aanmerking komen om deel te nemen aan de Olympische Spelen Parijs 2024 onder strikte voorwaarden. Er zullen slechts 11 Individuele Neutrale Atleten deelnemen tussen de meer dan 4.600 gekwalificeerde atleten voor Parijs 2024. Ze moeten ook voldoen aan anti-dopingregels en zich houden aan de Olympische Charter. 

De strenge voorwaarden omvatten onder meer dat atleten die actief de oorlog ondersteunen niet in aanmerking komen, evenals atleten en ondersteunend personeel die verbonden zijn aan de Russische of Wit-Russische militaire of nationale veiligheidsorganisaties. Sancties tegen de Russische en Wit-Russische staten blijven van kracht, wat betekent dat er geen nationale symbolen van beide landen worden getoond en dat hun regeringsfunctionarissen niet zijn uitgenodigd.

Het IOC zal onafhankelijke evaluaties uitvoeren op voorgestelde Individuele Neutrale Atleten en hun ondersteunend personeel. De beslissing is gebaseerd op overwegingen zoals het verzoek van Internationale Sportbonden, de steun van atleten om individuele atleten niet te straffen voor de daden van hun regering, en internationale steun voor de autonomie van sport en politieke neutraliteit van het IOC.

Ook wordt de inzet van de Olympische Beweging voor steun aan Oekraïense atleten benadrukt, waarbij het Solidariteitsfonds van het IOC voor het Oekraïens Olympisch Comité is verhoogd tot 7,5 miljoen dollar. Het IOC en andere stakeholders hebben de afgelopen 12 maanden financiële en logistieke steun verleend aan meer dan 3.000 Oekraïense atleten en leden van de olympische gemeenschap om hun training en deelname aan competities te waarborgen.



Bron: IOC