Paardensport goedgekeurd voor Olympische Spelen Los Angeles 2028: "Dit is slechts de eerste stap"

Paardensport goedgekeurd voor Olympische Spelen Los Angeles 2028: "Dit is slechts de eerste stap"

FEI President Ingmar De Vos deelde de aankondiging van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat de paardensport officieel is bevestigd in het Initieel Sportprogramma voor Los Angeles 2028. Het IOC heeft tijdens de IOC-sessie in Beijing (China) de bevestiging voor opname in het Initieel Sportprogramma van LA 2028 aangekondigd, nadat het IOC in december 2021 had voorgesteld dat de paardensport tot de 28 voorgestelde sporten behoorde.


We zijn verheugd met deze bevestiging, die een schitterende erkenning is van de waardevolle bijdrage en erfenis die de paardensport aan de Olympische beweging levert," zei FEI President Ingmar De Vos.

"Maar dit is slechts een eerste stap. De paardensportdisciplines voor LA 2028 worden medio 2023 bepaald, en de paardensportevenementen en het quotum voor LA worden pas na Parijs 2024 vastgesteld."

Universaliteit, integriteit en rechtvaardigheid, gendergelijkheid en populariteit werden benadrukt als cruciale eisen van de evaluatiecriteria om de disciplines en evenementen voor het programma te bepalen, in lijn met de aanbevelingen van Olympic Agenda 2020+5. De veiligheid van atleten, milieuvriendelijkheid en het relevant houden van de sport voor de jeugd werden ook herhaald als belangrijke factoren in het besluitvormingsproces.

"We zijn vastbesloten om succesvolle sport op de Olympische Spelen te leveren en streven naar universaliteit en groei van onze sport om nieuwe doelgroepen te bereiken en talent over de hele wereld te ontwikkelen," vervolgde FEI President Ingmar De Vos.

"Jeugdparticipatie en -ontwikkeling spelen een sleutelrol in dit proces en zullen ervoor zorgen dat we een diverse en inclusieve gemeenschap van jonge ruiters hebben om te groeien, vooruit te gaan en te streven naar Olympische grootheid."

"De jeugd is de toekomst en met de paardensport in het LA 2028-programma, een op de jeugd gerichte Spelen, is het een extra stimulans voor onze ambitieuze jonge atleten om zich voor te bereiden om hun talent te tonen op het grootste wereldpodium."

"Het versterken van onze positie in het Olympische programma van LA 2028 zal de paardengemeenschap sterk en veerkrachtig houden in dit competitieve sportlandschap."


Bron: An eventful life / Persbericht