Paarden presteren in Tokio op Hollandse bodem

Paarden presteren in Tokio op Hollandse bodem

Het Olympische Equestrian Park ziet er schitterend uit. Wat mist zijn de enthousiaste fans op de tribune, maar verder ontbreekt het aan niets. Opvallend zijn ook nu weer de perfect geprepareerde pistes met bodems die zijn aangelegd door De Grondslag. Dit Utrechtse bedrijf van Ben Agterberg is al vele jaren druk met de voorbereidingen om een optimale ‘sportvloer’ neer te leggen voor de paarden die in actie komen tijdens deze Olympische Spelen.

Agterberg is in Tokio aanwezig samen met rechterhand Matthew de Zeeuw. Beide heren zijn al enkele jaren met deze operatie bezig en vlogen vele malen heen en weer. In totaal zijn er 6 buiten pistes, één grote binnenhal en de 900 meter lange track voorzien van een topvloer.

De Zeeuw: “We hebben deze bodems in 2019 aangelegd. Al het materiaal is daarvoor in containers per boot uit Nederland gekomen. In totaal 300 containers vol materiaal. In een container gaan 19 bigbags met de zand/fibermix waaruit de bodem bestaat. Ook alle tractoren, slepen en watertanks zijn vanuit Nederland overgekomen. Tussendoor zijn we een paar keer terug geweest en in die tijd ook onze lokale Japanse medewerkers van de Japanese Racing Association (JRA) geleerd hoe ze de bodems moet onderhouden. Ook nu zijn die erbij om te assisteren.”

Ben Agterberg is terecht trots op deze megaklus. “We zijn hier nu vanaf 10 juli om er voor te zorgen dat de bodems er perfect bij lagen toen op 14 juli de eerste paarden arriveerden. Voor een optimale vloer is het juiste vochtgehalte essentieel. We hebben ongeveer vier dagen nodig om dat helemaal optimaal te krijgen. Dagelijks verliest de bodem hier ongeveer twee procent van zijn vocht, dat is goed bij te houden met tijdig sproeien.”

bron: KNHS.nl