Nederlandse bondscoaches: "Heel de planning in de vuilbak kunnen gooien"

Nederlandse bondscoaches: "Heel de planning in de vuilbak kunnen gooien"


Voor de ruiters van TeamNL verloopt de voorbereiding op de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio vol uitdagingen. De coronapandemie en de recente uitbraak van rhinopneumonie onder de paarden vragen veel van de flexibiliteit van ruiters en coaches. Naast de Olympische Spelen staan er voor de Nederlandse ruitertop ook Europese kampioenschappen op de kalender.


KNHS directeur topsport Iris Boelhouwer begon in september 2020 in deze functie, en heeft ook direct veel uitdagingen die zij het hoofd moet bieden. “Na het uitstel van de Olympische Spelen naar 2021 hebben we met de bondscoaches plannen gemaakt voor trainingen en observatiewedstrijden. Inmiddels hebben we bijna die gehele planning ook weer overboord kunnen zetten. Voor de bondscoaches zijn in de aanloop naar Tokio nu alle grote wedstrijden belangrijk als voorbereiding en als observatiemomenten. Voor diverse potentiele teamcombinaties geldt bovendien dat ze nog internationale kwalificaties moeten halen, ook dat vraagt maatwerk en flexibiliteit.Voor de dressuur- en paradressuurruiters is uiteraard het NK dat van 2 tot en met 6 juni in Ermelo verreden wordt belangrijk. Zoals het er nu uit ziet zal voor de dressuur- en springruiters ook het CHIO Rotterdam belangrijk zijn.”

Tijdens het CHIO Rotterdam staan er voor zowel de dressuur- als springruiters een FEI Nations Cup op het programma. De springruiters van TeamNL zullen, als de kalender niet verder aangepast wordt, ook van start gaan in de FEI Nations Cup Division I wedstrijden van St. Gallen (Zwi), La Baule (Fra) en Falsterbo (Zwe). Een overzicht van de FEI Nations Cup wedstrijden staat verderop in dit bericht.



Bron: KNHS