Kim Emmen haar eerste Kampioenschap in oranje kleur: "Prachtig om voor je land uit te komen"

Kim Emmen haar eerste Kampioenschap in oranje kleur: "Prachtig om voor je land uit te komen"

Kim Emmen reisde voor TeamNL af als reservecombinatie naar het Europees Kampioenschap Springen in Milaan. Nieuw dit jaar is dat alle reservecombinaties individueel aan de start mogen komen, en zo ook Kim Emmen. Een prachtige kans voor de 28-jarige amazone en haar talentvolle Inflame Go. Wij vroegen haar hoe ze haar eerste kampioenschap heeft beleefd.

“Het bevalt heel goed, het kampioenschap is leuk, het is ook een leuk team met de mannen samen”, daarmee doelt zij op Jur Vrieling, Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten, Willem Greve en bondscoach Jos Lansink. De nuchtere Kim Emmen lijkt niet snel van haar stuk te worden gebracht, zelfs niet op een kampioenschap. “Ik heb niet snel last van zenuwen, en daar had ik hier ook geen last van.”

Super karakter
Afgelopen seizoen is Emmen een paar keer opgesteld door bondscoach Jos Lansink om voor Nederland uit te komen in de Nations Cup-wedstrijden. Zo kwam ze aan de start in Falsterbo en Aken. Recent werd ze in de GCT Grote Prijs van Londen zevende met Inflame Go. De pas tienjarige grote bruine ruin heeft laten zien met veel gemak over de hoge hindernissen te kunnen in Milaan. “Inflame heeft een super karakter, hij is niet zo snel onder de indruk van het gebeuren. Hij wil super zijn best doen, hij is pas tien jaar oud en heeft ook nog niet zo veel ervaring. Als ik kijk hoe hij hier gesprongen heeft, oké met een paar kleine fouten die voorkomen hadden kunnen worden, dan is dat niet slecht voor een eerste kampioenschap.” 

Veel bereikt in afgelopen maanden
Hoe is het om hier te zijn? “Het is prachtig dat je voor je land mag uitkomen op een kampioenschap. Ik ben er heel trots op dat ik mee mag doen, en ook als ik terugkijk op waar we vandaan komen. Een jaar geleden ben ik, na een korte periode in België, terug naar Eric Berkhof gegaan. Inflame heb ik pas sinds februari onder het zadel, dus dat is ook nog niet zo lang. Dus ik denk wel dat we veel bereikt hebben in de afgelopen maanden hiernaartoe.”

Eerste internationale kampioenschap
Het EK in Milaan is voor Emmen haar eerste internationale kampioenschap. Maar onervaren op het allerhoogste niveau is zij allerminst. Haar eerste internationale wedstrijden reed ze op haar 19e en tijdens haar 1.60m Grote Prijs-debuut was de amazone 22 jaar. “Ik heb thuis pony’s gehad en toen de overstap naar de paarden gemaakt. Vervolgens ben ik bij stal Franssen begonnen met rijden, ik was toen zestien of zeventien jaar. Daarna ben ik naar school in Deurne gegaan waar ik één dag in de week naar school ging en de andere dagen reed ik paarden en werkte ik op stal. Daarna ben ik naar Niels Bruynszeels gegaan voor een jaar, en ook een jaar naar Luc Tilleman voordat ik bij Eric Berkhof ben begonnen.”

Super job van parcoursbouwer
Volgens Emmen is er zeker een verschil tussen een kampioenschap en een vijfsterren Grand Prix. “De parcoursen zijn wel echt anders. Qua moeilijkheid merk je wel dat het een kampioenschap is. Het is echt moeilijker dan andere wedstrijden. Ik vind dat de parcoursbouwer hier echt een super job heeft gedaan. In het parcours zat er voor iedereen wel iets in het parcours dat het lastig maakte.”

Het beste eruit halen
Emmen was in Milaan niet alleen, haar privétrainer Sören Kühl was er ook bij. “Ik ben sinds een paar maanden met hem aan het trainen om zo het beste uit mijzelf en mijn paarden te halen. Je kunt als ruiter veel zelf, maar het is fijn om iemand naast je te hebben staan die meekijkt. Het kan er soms anders uitzien dan het voelt en andersom. Dan is het wel fijn om dat met iemand te overleggen.” Ook bondscoach Jos Lansink helpt alle TeamNL-combinaties zo goed mogelijk aan de start te komen. “Jos heeft heel veel bereikt in onze sport en het is voor ons allemaal fijn dat hij erbij is. Iedereen kan veel van Jos opsteken”, besluit Emmen.


Bron: KNHS