Jelmer Hoekstra stuurt Maddox vh Haringvliet Z naar brons op WK Zesjarigen: "We zijn trotse fokkers"

Jelmer Hoekstra stuurt Maddox vh Haringvliet Z naar brons op WK Zesjarigen: "We zijn trotse fokkers"

De zon bleef schenen in Lanaken en dat deden de jonge paarden des te meer. Na de vijfjarigen was het de beurt aan de zesjarige paarden om het beste van zichzelf te geven. Het uitdagende 1.40m hoge parcours stuurde menig combinatie in de fout, het werd een barrage met tien. 

Hoewel er opnieuw heel wat Ierse combinaties aan de start kwamen, waren er dit keer maar twee te zien in de barrage. Winnares van het zilver bij de vijfjarigen, Niamh McEvoy was ook opnieuw van de partij, hier met BP Tiny Dancer. Deze merrie is een dochter van Plot Blue en in eigendom van Sarah Tredennick. Dit keer was de Nederlandse driekleur goed gerepresenteerd met Jarno van Erp met Don Juan Z en Jelmer Hoekstra met Maddox vh Haringvliet Z in de barrage. Daarnaast zagen we ook nog twee Nederlands gefokte paarden aan de start.


Jelmer Hoekstra over z'n brons met Maddox vh Haringvliet Z

De moeder van Maddox vh Haringvliet Z vertoefde in het verleden ook onder het zadel van Hoekstra. Hij vertelde dat de merrie beschikte over veel bloed maar zich dat ook vertaalde in heel wat kwaliteit. Daarnaast had ze ook een positieve ingesteldheid, allemaal karakteristieken die ze doorgeeft aan haar nakomelingen. 

"Maddox heeft veel van haar weg. Hij wil gewoon naar de overkant en heeft veel potentieel in zich."

Internationaal kwam het duo nauwelijks aan de bak. "Mijn zus reed Maddox en in april heb ik hem terug overgenomen ter voorbereiding op Lanaken. We hebben vooral nationaal gereden."

"We zijn hele trotste fokkers van deze ruin. Het is heel speciaal om dit met de familie te mogen doen en verwezenlijken."


Eerste aan de beurt was Alexander Uekermann (GER) en IB Easy (Emerald). Het duo zette meteen een uitstekend voorbeeld met een foutloze ronde in een tijd van 36,88s. Jarno van Erp (NED) volgde als tweede op de scène met Don Juan Z. De Zangersheide ruin van Dominator 2000 Z is een fokproduct van Wim Luyten, die hem in eigendom heeft samen met Wick Luyten en Rene Van Erp. Voor hen ging een balk tegen de grond. Landgenoot Jelmer Hoekstra (NED) kwalificeerde zich voor de barrage met Maddox vh Haringvliet Z (Monte Bellini), een eigen fokproduct van de familie. Het duo nam het nodige risico maar dat beloonde zich met een voorlopig eerste plaats met een tijd van 35,79s. 

De koppositie werd overgenomen door Leah Stack (IRL) en Laurina (Stakkato Gold). De merrie is een fokproduct van Noel Cawley die helaas eerder dit jaar overleed. Cawley fokte in zijn leven meerdere toppaarden en heeft duidelijk ook voor de volgende generatie gezorgd. Het duo won eerder ook de rubriek voor zesjarigen in Dublin. 

De overwinning werd nog afgesnoept door Katrin Eckermann (GER) en Cascajall (Casallco). Het duo was bijna twee seconden sneller en finishte in 34,06s. Als laatste waren de ogen gericht op Niamh McEvoy (IRL) in het zadel van BP Tiny Dancer (Plot Blue). Een balk uit de lepels hield de negentienjarige amazone helaas van een tweede medaille.

Resultaten