Bram Chardon en TeamNL op goudkoers op EK Exloo

Bram Chardon en TeamNL op goudkoers op EK Exloo

De marathons van het FEI Europees Kampioenschap Vierspannen en het Wereldkampioenschap Paramennen kunnen de boeken in als zeer enerverend. Daarbij pakte het voor de Nederlandse vierspanrijders goed uit, want zowel titelverdediger Bram Chardon als TeamNL gaan aan de leiding van het tussenklassement na twee onderdelen.

Bram Chardon was de eerste teamrijder die van start ging in de marathon met acht hindernissen. Hij klokte op dat moment op menig hindernis de snelste tijd maar bleek daarmee vooral zijn concurrenten te motiveren die na hem aan de beurt waren. Bram werd uiteindelijk 7e in de marathon en schoof daarmee naar de leidende positie in het tussenklassement.


Koos de Ronde reed een voortreffelijke marathon, waarbij hij op drie hindernissen de snelste tijd klokte. Helaas viel er op hindernis 6 een balletje op de mooie zandpiste van Hippisch Centrum Exloo, waardoor hij net niet de marathon won. Door de behaalde tweede plaats schoof hij door naar de voorlopig bronzen positie in het klassement.


IJsbrand Chardon, vierde na de dressuur, begon de marathon voortreffelijk en reed op de eerste twee hindernissen de snelste tijd tot aan dat moment. Aan de euforie kwam in hindernis drie een einde toen zijn voorpaarden aan weerszijden van een paal terecht kwamen. Een groom moest van de wagen af om de over de paal geschoten koppeling tuig los te maken. Door de extra strafpunten en het tijdverlies verloor Chardon zicht op het individuele podium maar kan hij morgen nog wel een belangrijke bijdrage leveren aan het verdedigen van de gouden teammedaille.

Nederland vs Duitsland
De marathon werd gewonnen door de marathonspecialist Michael Brauchle, die daarmee opschoof in het klassement naar de tweede plek, op minder dan een balletje achterstand van Bram. Ook het Nederlandse team heeft minder dan een balletje voorsprong op de Oosterburen. Het belooft morgen dus een spannende vaardigheidsproef te worden.
Bondscoach Ad Aarts: “Het is geweldig spannend geweest. Er is veel gebeurd, maar dat zie je vaker op kampioenschappen. Dan zie je dat het fijn is dat je in het team drie rijders hebt die kunnen aanvallen en risico durven te nemen. Als er dan één teamresultaat wegvalt, hou je toch voldoende resultaat over. Dat is de kracht van dit team.”  

Paramenners op brons
Op het WK paramennen reed Jacques Poppen verkeerd in de waterhindernis, waarna diskwalificatie volgde. Ondanks de goede marathonresultaten van mede-teamrijders Josien de Boer en Ingmar Veneman zakte Nederland naar de vierde plaats. Individueel deden Ingmar Veneman en Aad van Marwijk goede zaken. Ze staan in Grade 2 op voorlopig brons en zilver.


Alle uitslagen