Wilm Vermeir houdt wereldbekerwinst Mechelen in Belgische handen

Wilm Vermeir houdt wereldbekerwinst Mechelen in Belgische handen

In Mechelen werd zonet het hoogtepunt van het weekend gesprongen: de CSI5* Wereldbeker. 39 combinaties traden aan in deze rubriek met barrage. Voor aanvang van het parcours gaf de parcoursbouwer al aan het een moeilijk opgave zou worden: "Ik verwacht vooral veel fouten op de uitsprong van de driesprong", vertelde hij. En zo geschiedde... De uitsprong van de driesprong ging inderdaad meermaals naar beneden. Verder bracht ook hindernis één verschillende combinaties in moeilijkheden. Meerder paarden tikte de eerste Carlsberg-oxer richting VIP uit de lepels. Uiteindelijk slaagde er toch vijf combinaties in om een foutloze ronde te springen. Een barrage met vijf moest dus over winst en verlies bepalen. Het was al sinds 2011 geleden dat het publiek van Mechelen nog eens een Belg de World Cup zag winnen maar vandaag zat die kans er alvast in: drie van de vijf barragekandidaten springen onder de Belgische vlag. Ze kregen wel concurrentie van de winnaar van de laatste editie: Daniel Deusser. Het stond dus op voorhand vast dat er in de barrage erg snel gereden zou worden". 

Snelle resultaten
1. Wilm Vermeir - IQ van't Steentje
2. Hans-Dieter Dreher - Cous Cous
3. Daniel Deusser - Scuderia 1918 Tobago Z


De eerste ruiter die in de barrage mocht aantreden, was Hans-Dieter Dreher. Deze Duitse ruiter is bij het grote publiek misschien wat minder bekend maar hij stond deze week steenvast tussen de klasseringen in de CSI5* rubrieken. Ook in de World Cup was hij alvast zeker van een mooie klassering maar dat hield hem niet tegen om in het zadel van Cous Cous (v. pijlsnel) uit de startblokken te schieten. Zijn schimmelhengst liet alle balken in de lepels en zette meteen een mooie tijd neer: 35,19 seconden. De andere ruiters wisten zo meteen wat de referentie was. 
Pieter Devos was de eerste van drie Belgen die in de barrage aantrad. Devos had al een erg mooi seizoen met Mom's Toupie de la Roque (v. Kannan) maar de winst in de wereldbeker van Mechelen zou natuurlijk de kers op de taart zijn. Devos liet dan ook niets aan het toeval over en gooide meteen alles in de strijd om de tijd van Dreher scherper te stellen. Toupie is van nature een erg snelle merrie en Devos maakte dan ook graag gebruik van de natuurlijke snelheid van zijn merrie. Hij finishte uiteindelijk in 36,11 seconden, erg snel maar niet snel genoeg om Dreher van de voorlopige eerste plaats te houden.

.

Gilles Thomas was als volgende aan zet. De 24-jarige Belg was meteen ook de jongste ruiter in deze barrage. Dat liet hij echter niet aan zijn hart komen. In het zadel van de 12-jarige merrie Calleryama (v. Casall) was hij duidelijk vastbesloten om het publiek een Belgische overwinning te geven. Thomas had zijn merrie speciaal naar dit moment toegewerkt, in de hoop in Mechelen te kunnen schitteren. Thomas leek op weg naar een pijlsnelle ronde maar een miscommunicatie op de laatste hindernis resulteerde in vier strafpunten en een tijd van 46,55 seconden.

Alle hoop voor een Belgische overwinning was dus op Wilm Vermeir gevestigd. Eerst was het echter nog aan de regerende kampioen, Daniel Deusser. Hij zadelde zijn toppaard Scuderia 1918 Tobago Z (v. Otangelo) in de hoop om zijn titel ook dit jaar te kunnen verlengen. Hij wilde zijn seizoen uiteraard in schoonheid afsluiten en daarom nam hij alle risico. Hij was pijlsnel maar ook hij slaagde er net zijn in op de tijd van Dreher te verbeteren. Zijn 35,39 seconden leverde hem wel een tweede plaats in het voorlopige klassement op.

Tot slot was het aan Wilm Vermeir. Het publiek van Mechelen hoopte nog steeds op een Belgische overwinning en hij was de enige die dat nog kon waarmaken. Winst in Mechelen zou meteen ook zijn eerste winst in een CSI5* Wereldbeker betekenen. Vermeir wist dat hij maar één optie had: snel rijden en het sneller doen dan Dreher. Hij reed de ronde van zijn leven, zijn IQ van't Steentje (v. Toulon) liet alle balken in de lepels en finishte in 34,45 seconden.


Klik hier voor de resultaten