Openbaar Ministerie Münster laat aanklacht tegen Ludger Beerbaum vallen

Openbaar Ministerie Münster laat aanklacht tegen Ludger Beerbaum vallen

Bij gebrek aan bewijs heeft het parket van Münster het einde van de procedure tegen Ludger Beerbaum aangekondigd. Sinds de uitzending van een reportage op RTL werd de Duitse, viervoudig Olympisch kampioen, verdacht van het barreren - en daarmee schaden van het welzijn - van in ieder geval één paard.

Het parket van Münster liet de aanklacht tegen Ludger Beerbaum vallen. In februari had de officier van justitie een onderzoek ingesteld tegen de Duitser naar aanleiding van het bericht dat werd uitgezonden op de nationale zender RTL. Op basis van beelden die in het geheim zouden zijn gemaakt door een voormalige medewerker van het bedrijf, identificeert het rapport de viervoudig Olympisch kampioen bij naam als acteur en verantwoordelijk voor het "barreren", dit door mensen die als experts worden gepresenteerd. Na onderzoek is de officier van justitie van mening dat ze niet genoeg bewijs hebben dat een paard echt heeft geleden.

“Ongeacht of de ruiter in de gefilmde beelden inderdaad de beschuldigde is of dat de beschuldigde aan de oorsprong stond van de vermeende methode of er kennis van had, het uitgevoerde onderzoek maakt het niet mogelijk om te bewijzen dat het contact met de bar/ stok bij het betreffende paard 'aanzienlijke' pijn of kwaal heeft veroorzaakt, zoals de strafbepaling veronderstelt”, lezen we in het persbericht van het OM. “De in dit geval onderzochte en geanalyseerde videobeelden laat een dergelijk bewijs niet toe (met name door deductie uit het gedrag van het paard)”, lezen we ook.

“Het is nu bewezen dat deze beschuldigingen vals zijn” - Ludger Beerbaum

Kort nadat de video was gepost, werd er direct een dierenarts naar stal Beerbaum gestuurd. Hij "vond geen overtreding of klinische afwijking bij de paarden, noch enige overtreding van de wet inzake dierenwelzijn". Het onderzoek van de openbare aanklager staat ook los van dat van de Duitse Hippische Federatie, die alleen bewezen overtredingen van haar eigen regels kan bestraffen. Zijn Tuchtcommissie doet verder onderzoek naar de zaak.

“Het klasseren van de procedure door het openbaar ministerie is voor mij een bevestiging. Inmiddels is bewezen dat de beschuldigingen in het RTL-rapport tegen mij en mijn team vals zijn. Ik hoop nu dat de Tuchtcommissie van de Duitse Hippische Federatie ook op tijd een beslissing zal nemen', zei Ludger Beerbaum in een verklaring.

Ter herinnering, twee maanden na de uitzending van het rapport door de Duitse zender, had de Duitse Hippische Federatie het besluit genomen om de zogenaamde "touchering"-trainingstechniek te verbieden, welke onderscheiden dienet te worden van de "barrering"-technieken, verboden sinds 1991.

Bron: Grandprix.info