Klonen van paarden in Europa

Klonen van paarden in Europa
Klonen opent een nieuwe wereld in de paardenbranche nu de FEI in 2012, na bijna 10 jaar nadat het eerste gekloonde paard werd geboren in Italië, het verbod op deelname door gekloonde paarden in internationale competities ophief. Nu de FEI het toestaat dat gekloonde paarden mogen deelnemen aan wedstrijden is het interessant om eens te kijken naar de juridisch aspecten van het klonen.

Door de beslissing van de FEI is de mening van de stamboeken over klonen met de jaren veranderd. Het KWPN en Zangersheide staan het inmiddels al toe om een gekloond paard te registeren in hun stamboek. Echter is het in Nederland nog niet toegestaan om dieren te klonen voor sportdoeleinden of vrije tijd. Wanneer het klonen niet uitdrukkelijk voor deze doeleinden is dan kan men proberen een vergunning te krijgen bij de Minister van Economische Zaken. Zo ver bekend is er nog nooit zo’n vergunning aangevraagd of toegewezen door de Minister.

Nog geen Europese wetgeving


In Europa is er nog geen wet met betrekking tot het klonen van dieren. De beslissing of klonen wel of niet is toegestaan ligt nu nog bij het land zelf. In Frankrijk is het bijvoorbeeld toegestaan. In 2013 heeft de Europese Commissie al wel een concept richtlijn opgesteld waarin het klonen van dieren verboden wordt. Het is dus nog niet duidelijk hoe lang de beslissing met betrekking tot klonen nog bij het land zelf ligt en of het standpunt van het Europees Parlement nog gaat veranderen met de jaren.

De mening over het klonen verschilt aanzienlijk. Europa probeert klonen tot nu toch nog te verbieden terwijl de FEI en een aantal stamboeken het mogelijk maken om gekloonde paarden te registreren en te laten deelnemen aan wedstrijden. De toekomst zal moeten uitwijzen of Europa het klonen van dieren definitief gaat verbieden en wat de impact van klonen zal zijn op de paardensport.
Schelstraete Advocaten is reeds 30 jaar gespecialiseerd in hippisch recht