Harrie Smolders beste Nederlander in Doha, Marcus Ehning wint tweede ronde GCL

Harrie Smolders beste Nederlander in Doha, Marcus Ehning wint tweede ronde GCL

Na de eerste competitie was het al meteen tijd voor de tweede ronde van de GCL in Doha. In tegenstelling tot de vorige rubriek telt deze rubriek mee als kwalificatie voor de Grote Prijs. Harrie Smolders kon zich op Bingo du Parc (v. Mylord Carthago) net niet plaatsen maar werd knap veertiende.

Suus Kuyten beet voor Nederland de spits af op King Kong d'Avifauna (v. Think Big van T&L). Wat tegenslag weerhield hen van een hogere notering dan 46. Kim Emmen was de tweede Nederlandse combinatie aan zet en finishte met vier strafpunten voor Edgar (v. Warrant) op 28. 

Na de dames waren de drie heren aan de beurt. Jur Vrieling zorgde voor de eerste foutloze ronde onder de Nederlandse vlag en werd op Long John Silver 3 (v. Lasino) zeventiende. Na hen kwam Harrie Smolders in de piste gereden met Bingo du Parc (v. Mylord Carthago). Zij konden uiteindelijk voor het beste resultaat zorgen en kwamen op de veertiende plaats te staan. Meteen daarna volgde Maikel van der Vleuten op Beauville Z (v. Bustique). Ook zij hadden een springfoutje tegen en werden uiteindelijk 25ste. 

De winst kwam in handen van Marcus Ehning en de twaalfjarige Stargold (v. Stakkato Gold). Met ruim anderhalve seconde verschil liet hij z'n landgenoot Christian Kukuk achter zich die met de BWP'er Mumbai (v. Diamant de Semilly) tweede werd. Het brons kwam op naam van Simon Delestre in het zadel van de Zangersheide ruin Dexter Fontenis Z (v. Diarado). 

De top vijf was compleet met Gerrit Nieberg met Ben (v. Sylvain) op vier gevolgd door Henrik von Eckermann op Calizi (v. Cellestial). 

Bekijk hier de volledige uitslag

Terug met een knal! GCL seizoensopener in Doha gewonnen door Riesenbeck International

In de bruisende Longines Arena, kwam Riesenbeck International als winnaar uit de bus en verzekerde zich van de leiding in de opener van de GCL in 2023. De eerste etappe van het spannende 2023 kampioenschap zag vandaag in Doha onverslaanbare prestaties door de top van de teams.

De resultaten van vandaag vormen de basis voor de volgende etappes van de GCL, waarbij paarden en ruiters de wereld rondgaan, met de volgende rondes in adembenemende bestemmingen als Miami Beach en Mexico City. 

De zwaargewichten Christian Kukuk en Philipp Weishauppt profiteerden optimaal van de buitengewone paardenkracht van Coby en Mumbai met indrukwekkende rondes om de felbegeerde eerste overwinning van het seizoen te behalen en het leeuwendeel van het prijzengeld van €300.000 voor de GCL-competitie van vandaag in ontvangst te nemen.

St Tropez Pirates, met de kersverse aanwinsten Simon Delestre en Marlon Modolo Zanotelli, verzamelde ook slechts vier fouten, met een totale tijd die iets meer dan een seconde langzamer was dan die van het winnende team.

Valkenswaard United eindigde op een indrukwekkende derde plaats, met de terugkerende ruiters Marcus Ehning en de in vorm verkerende Stargold, en John Whitaker en Equine America Unick du Francport, die het team vandaag naar de laatste podiumplaats leidden.

Het team van Riesenbeck International kende deze week gemengde gevoelens, omdat teamruiter en eigenaar Ludger Beerbaum gisteren naar het ziekenhuis werd gebracht na een val. 

Met het hernieuwde format werden de ruiters uitgedaagd door het feit dat GCL's Ronde 1 en Ronde 2 back-to-back waren, in plaats van de traditionele tweedaagse. Philipp Weishauppt zei: "Het nieuwe format met beide rondes op één dag vond ik geweldig."

Na GCL Ronde 1 betraden zes teams de arena voor Ronde 2 met een clean score sheet. Vier teams namen in Ronde 2 slechts vier fouten mee, waardoor er weinig tot geen ruimte was voor fouten voor de leidende teams. 

Favoriet en ruiter van Shanghai Swans, Max Kühner zorgde voor een grote wending toen zijn paard Eic Cooley Jump the Q in de tweede ronde 12 fouten verzamelde, waardoor teamgenoot Christian Ahlmann en Solid Gold hun dubbel foutloze ronde teniet gedaan werd.

Bij het ingaan van de eerste dubbel foutloze rondes had Rome Gladiators slechts één springfout. Vertegenwoordigd door de gebroeders Breen, Shane en Trevor, verlieten ze de arena uiteindelijk met een ongebruikelijke 19 fouten van Trevors zelfgefokte hengst Highland President, en vier fouten van Shane's Cuick Star Kervec. 

Vervolgens betrad Stockholm Hearts de arena. Malin Baryard-Johnson wisselde van paard voor de tweede ronde en stapte in het door Uliano Vezzani gebouwde parcours aan boord van 2022's best presterende GCL-paard, H&M Indiana. Lilly Attwood en Calvaro's Up To Date vonden de laatste lijn uitdagend met de laatste drie hindernissen die vielen, waardoor 2022's GCL of Doha winnaars op 16 fouten strandden.

Riesenbeck International, een in Duitsland gevestigd team, had succes met Christian Kukuk en Philip Weishaput die een dubbele foutloze ronde neerzetten. De spanning was hoog toen de laatste drie teams de arena betraden. 

Een enkele balk van United John Whitaker uit Valkenswaard zorgde ervoor dat het iconische duo Whitaker en Marcus Ehning derde werd met nog één team te gaan. Istanbul Warriors stonden aan het begin van de tweede ronde op kop maar die bleek een uitdaging voor Omer Karaveli en Abdel Said.

Bekijk hier de tussenstand