Zadelpresentatie en IBOP Luttenberg uit voorzorg uitgesteld

Zadelpresentatie en IBOP Luttenberg uit voorzorg uitgesteld


Op 30 maart start het verrichtingsonderzoek voor dressuur-, spring- en Gelderse hengsten. Op 10 maart a.s. zou de zadelpresentatie en herkansing onder het zadel plaatsvinden voor vier jaar en oudere hengsten. Echter gezien de uitbraak van de neurologische variant van het rhinopneumonievirus op een concours in Valencia heeft het KWPN uit voorzorg besloten om de zadelpresentatie en herkansing onder het zadel uit te stellen naar 30 maart, de dag van de aanlevering van de driejarige hengsten. De oudere hengsten kunnen zich dan presenteren onder het zadel en hun verrichtingsonderzoek starten op de eerder vastgestelde datum van 12 april.


In overleg met de Regio Overijssel is de IBOP in Luttenberg (gepland op 24 maart) tot nader order uitgesteld. Zodra een nieuwe datum bekend is zal deze gecommuniceerd worden met de deelnemers.De hengsten dienen voor aanlevering voor het verrichtingsonderzoek hun basisenting voor rhinopneumonie op orde te hebben, zoals beschreven in het veterinair reglement. Ook de merries die op het KWPN-centrum verblijven in het kader van hun EPTM-test zijn ingeënt tegen rhinopneumonie. Uiteraard houden wij de situatie rondom het rhinopneumonievirus nauwlettend in de gaten.

Wij adviseren iedereen om extra alert te zijn op mogelijke symptomen van rhinopneumonie bij paarden zoals verkoudheidsklachten, koorts, dikke benen en soms hoesten. Ga niet naar een bijeenkomst met andere paarden (training, fokkerij, aanlegtest, buitenrit) als u koortsproblemen (of erger) op stal heeft. Bij twijfel, neem contact op met uw dierenarts.De neurologische vorm van EHV-1 (rhinopneumonie) komt al voor in Nederland sinds 1981. Het is een ziekte van paarden die niet besmettelijk is voor mensen of andere diersoorten.Bron: KWPN