Willy Wijnen, fokker Explosion W: "De hengst is belangrijk, maar de moederlijn geeft de doorslag"

Willy Wijnen, fokker Explosion W: "De hengst is belangrijk, maar de moederlijn geeft de doorslag"

Rolex Grand Slam interviewde KWPN fokker van het jaar Willy Wijnen in hun nieuwe serie 'Breeders Uncovered'. Wijnen is de fokker van Explosion W (v. Chacco-Blue), het toppaard van Ben Maher.

Wat is je vroegste 'paardenherinnering?" 

Toen ik jong was, bracht ik met mijn opa veel tijd door bij de paarden. Mijn opa was militair dus hij had geen spring- of dressuurpaarden, maar echte 'werkpaarden'. Ik kan me geen specifieke herinnering herinneren, maar ik weet dat paarden een deel van mijn leven werden, en dat was dankzij mijn grootvader, toen ik ongeveer acht jaar oud was. Zolang ik me kan herinneren, zijn paarden mijn leven geweest.


Wat is het meest trotse moment uit je carrière tot nu toe?

Mijn meest trotse moment in mijn ruitercarrière was toen Barina (grootmoeder van Explosion W) vier jaar oud was en ze meedeed aan het nationaal kampioenschap in Utrecht. Ze werd uiteindelijk derde, maar ik was ongelooflijk trots. Het was een geweldig moment, zeker als je bedenkt dat ik toen nog een heel kleine fokker was. Marianne Van Rixtel was de amazone, en het was een prachtige prestatie, want in die tijd was Barina zowel een spring- als een dressuurpaard.


Hoe ben je in de fokkerijkant van de sport terechtgekomen?

IIk wilde vooral met Barina fokken, omdat ze een prachtige merrie was. Ik heb veel geld en tijd geïnvesteerd in de beste hengsten, ik reisde door Nederland, Duitsland en Frankrijk en bezocht al die hengstenshows. Ik was op zoek naar een paard dat echt een goede combinatie zou vormen met Barina.


Kunt u samenvatten wat de belangrijkste elementen van het fokken van een topspringpaard zijn, hoe beslist u welke combinaties u fokt, enz.

De eerste vraag die ik zou stellen, is of de hengst goed zou passen bij de bloedlijn van Barina, en ook hoe de geschiedenis van de moederlijn van de hengst eruitziet. De hengst is natuurlijk heel belangrijk, maar ik denk dat de moederlijn nog belangrijker is.


Is er ooit een tijd geweest dat paringen onverwachte resultaten hebben gehad?

Dat is al gebeurd maar. Ik krijg vaak telefoontjes van mensen, die vragen om goede informatie over het fokken van hun merries. Ik vind dit heel moeilijk om te doen omdat ik het karakter van de merrie niet ken, elk paard is anders dus het is erg moeilijk voor mij om te zeggen of het een goede combinatie zou zijn, zonder de bloedlijn van het paard te kennen. Meer persoonlijk: van Barina's 17 nakomelingen zijn er negen toppaarden en negen van hen zijn doorgegroeid tot zeer goede fokmerries. Zij hebben ook zeer goede nakomelingen waaronder vijf goedgekeurde hengsten.


Het partnerschap tussen paard en ruiter is duidelijk belangrijk; is dat iets waar u naar op zoek bent als u aan nieuwe eigenaren verkoopt?

Ik heb nogal complexe gevoelens en gedachten over de paarden, ik kijk in hun ogen en dan kijk ik naar hun frame en hun basis. Dit helpt me te bepalen of het een goede match-up zou zijn tussen ruiter en paard.


Hoe lang hou je het veulen voordat het naar zijn volgende huis gaat?

In het begin, toen ik mijn bedrijf nog had, gingen veel veulens meteen naar een andere eigenaar, omdat ik geen tijd voor ze had. Ik had wel tijd voor het fokken, maar niet voor het opvoeden van de veulens, het zadelmak maken en het doorwerken. Tegenwoordig is alles anders, ik heb veel meer tijd om me met alle aspecten van het proces bezig te houden, maar ik ben niet op een punt dat ik veel van mijn veulens wil verkopen. Explosion W werd verkocht toen hij zeven jaar oud was, ik wist dat hij een heel goed paard was, maar hij had wat tijd nodig, zodat hij zich kon ontwikkelen. Dus mijn ruiter, Mareille de Veer, heeft een paar jaar met hem getraind en weet dat hij nu een van de beste springpaarden ter wereld is.


Op welke zelfgefokte paarden ben je het meest trots?

Ik ben erg trots op Explosion W, maar hij is niet het enige paard waar ik trots op ben. Ik heb ook een halfzus van Explosion W genaamd Zarina III, zij is de nakomeling van Heartbreaker x Baloubet du Rouet. Ze is een fokmerrie en haar nakomelingen zijn geweldig. Elke ruiter in de wereld zou van haar nakomelingen houden!


Lees het volledige interview hier


Bron: Rolex Grand Slam