Veulens kleuren de dag bij NRPS Regio Noord

Veulens kleuren de dag bij NRPS Regio Noord

De regionale keuring van de drie noordelijke provincies was de grootste van het seizoen, en ook hier zetten de veulens de toon. Zowel de paarden als de pony’s waren rijk vertegenwoordigd, in aantal én kwaliteit. Net als in de andere regio’s was de spoeling bij de 3-jarigen en oudere dit seizoen wat dun, maar met deze goede veulens moet dat er over drie jaar toch heel anders uit zien.

Er waren veel goede, opvallende veulens in alle rubrieken, en de juryleden Bernard Pleijter en Lovelyn van Gerven konden dan ook royaal eerste premies uitdelen. De kampioen van de dressuurveulens is al vier generaties met NRPS-hengsten gefokt. Dit bloedmooie merrieveulen Zinzi Lona overtuigde zowel qua type als in beweging. Pleijter noemde haar “een droom voor ons stamboek”, echt een visitekaartje. Ze is een dochter van S’Next Generation (v. Secret) uit de stermerrie Dheilona (Leeroy x Jetstream W x Bright Speed), fokker en eigenaar is Leonieke Wubs uit Musselkanaal.

Voor de reservekampioen was een NRPS-goedgekeurde hengst gebruikt op een Appaloosa merrielijn. De bracht het hengstveulen Nareno de Peru (Nacho x Peru’s Armani x Bratt), van de fam. R. Dijkstra uit Hallum. Een mooi veulen wat iets minder lang gelijnd is dan de kampioen, maar over een mooi front en hoof beschikt en ook met veel houding en beentechniek kan bewegen.

Driejarige en oudere

De rubrieken voor 3-jarige en oudere waren klein, maar er kwamen waardige kampioenen uit naar voren. Bij de dressuur de 4-jarige Nadeshgranta SAG ster (Incognito x Briljant x Jazz, Granta-stam) van Teake Eringa en Irma Leenman, een jeugdige merrie met veel bloeduitstraling en een opvallend glanzend haarkleed. In de beweging (80 pnt) waardeerde zij zich nog op.

Reservekampioen was de 4-jarige Gawahir Dancing K ster, röntgen, ABOP (Glock’s Toto Jr. x Charmeur x Prins Alfred), De imposante vos heeft haar eerste veulen bij de voet en was vandaag niet echt ‘bij de les’; de goede bewegingen waarover ze wel degelijk beschikt, kwamen hierdoor niet goed uit de verf. Fokker en eigenaren: de comb. J.H. Veenstra en R.A. Faber uit Boarnbergum.

Bij de springpaarden gingen de kampioensversierselen naar de meest complete kandidate Odorette M ster, maar de reservekampioene Queen Aviccini WM ster verdiende de hoogste punten voor het springen. De 3-jarige Odorette M (Like Angel x Corland x Casanova) van Marian Raven uit Donkerbroek heeft een goed exterieur met opvallend goede voeten, en haar bovengemiddelde verrichtingen in de kooi waren goed voor 80 punten.

De 4-jarige Queen Aviccini WM kreeg 90 punten voor haar fantastische presentatie in de kooi, maar ook enkele bemerkingen op het exterieur. En juryleden Edwin Langevoort en Lotte Schippers gaven na wikken en wegen toch de voorkeur aan het completere totaalbeeld van de beste 3-jarige. Queen Aviccini werd gefokt door Wesley Mulder uit Apeldoorn met zijn hengst Catoccini WM uit de keur, prest.sport merrie Bonheur (Quasimodo Z x Nobility x Narcos II). Eigenaren: fam. Wiesemann uit Oldenzaal.

bron: NRPS